Vervolg: Het weer en ziektekosten (12 nov. 2017)


Gisteren heb ik een bericht geschreven over “Het weer en ziektekosten”.
Wat betreft het deel, dat gaat over de ziektekosten, een aanvulling.

De economie in Indonesie draait goed, dat maak ik op uit allerlei berichten. Indonesie staat niet meer op de nederlandse lijst van ontwikkelingslanden. De middengroep in Indonesie wordt steeds groter. De groep armen en allerarmsten neemt jaarlijks gestaag af; toch gaat het hier dan nog steeds om tientallen miljoenen mensen helemaal aan de onderkant van de samenleving.

Ieder, die niet behoort tot de (aller)armsten, kan de premie van de nationale ziektekostenverzekering BPJS betalen.
De (aller)armsten kunnen dit niet; zij zijn aangewezen op de “Surat miskin” (verklaring van armoede) van de desa. Daarmee kunnen zij terecht voor medische hulp. Velen willen geen Surat miskin aanvragen uit verlegenheid.
De medische hulp aan de allerarmsten blijft een probleem, en regelmatig zijn op de TV schrijnende gevallen te zien.
Anders dan in Nederland is er in Indonesie geen vangnet voor de allerarmsten. In Nederland heeft ieder recht op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering met ziektekostenverzekering, als er geen inkomsten zijn. In Indonesie bestaan geen uitkeringen; ieder moet zichzelf zien te redden.
Anders dan op Bali is het aantal bedelaars gering in mijn regio. In Ubud op Bali heb ik er laatst weer tientallen gezien, voornamelijk jonge vrouwen met kleine kinderen, waarvan bij voorkeur 1 in de selendang.
Als ik in mijn regio al een bedelaar tegen kom, is het vaak een gehandicapte of een oudere. Ik heb hier nog geen jonge vrouwen met kinderen zien bedelen.
Ik heb in het geheel geen zicht op “liefdadigheid” in Indonesie. Wordt er structureel aan de armsten geld gegeven via stichtingen ? Doen de rijken wat terug voor het vele geld, dat zij verdienen ? Ik heb er geen idee van. Dit onderwerp blijft mij intrigeren, maar ik word niet wijzer.

Bedelaaars in Ubud op Bali worden regelmatig opgepakt.

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: