Dokter / Ziekenhuis / Tandarts

Als U reden heeft om een dokter te raadplegen, kunt U het beste rechtstreeks naar een ziekenhuis gaan. Huisartsen zijn hier onbekend, wel zijn er “dokter umum”, maar die zijn er in vele soorten.
In een ziekenhuis zijn “dokter umum” (algemene artsen) en specialisten aanwezig.
In het ziekenhuis dient U zich in te schrijven.
Voor spoedgevallen (wonden tgv ongeval bv) kunt U naar de U.G.D. (eerste hulp).

1) Ziekenhuizen in stad Jember

In Jember stad zijn een aantal ziekenhuizen. De bekendste zijn:
R.S. Subandi (van de overheid); dit ziekenhuis is doorgaans erg druk, omdat de prijzen gematigd zijn.
– R.S. Kaliwates. Dit is een prive ziekenhuis. “Dokter umum” (algemene artsen) en specialisten zijn aanwezig. Er zijn ook tandartsen.
R.S. PT PN X (Perkebunan), kortweg Jember-klinik. Dit is een prive-ziekenhuis. Het staat bekend als het beste ziekenhuis in het hele district (Kabupaten). Komen zij er niet uit, dan wordt U verwezen naar een van de grote ziekenhuizen in Surabaya.

De ziekenhuizen in Jember zijn niet bekend bij onder meer de Alarmcentrale van de ANWB. Dat betekent, dat U ter plekke moet afrekenen; U krijgt een professionele nota mee en die kunt U bij de verzekering in Nederland declareren.
NB: Vraag aan de dokter steeds een “medical report”; dit is van belang voor Uw verzekering in Nederland. Alleen een nota is niet voldoende voor vergoeding door de verzekering.

Bij een opname heeft U keuze uit verschillende klassen: van op zaal liggen met veel mensen tot luxe 1-persoonskamers met AC en meer.
Wordt U opgenomen, dan is de verzorging van de zieke een taak van de familie. Onder verzorging versta ik de bewassing, kleding, extra voeding. De familie blijft doorgaans ook in het ziekenhuis overnachten.
De verpleegster is hier de rechterhand van de dokter. Overleg met een verpleegster is niet mogelijk, zij zal U steeds naar de arts verwijzen.

Anders dan in Nederland: sukkelt U al een tijdje met de gezondheid, dan kunt U zich laten opnemen in een ziekenhuis. U kunt dat zelf regelen, door naar het ziekenhuis te gaan, en te zeggen, dat U nu opgenomen wilt worden voor onderzoek. Wilt U bepaalde onderzoeken, dan regelt U dat met de arts. Een “verwijsbriefje” is niet nodig. U kunt Uzelf laten opnemen, omdat U daarvoor gaat betalen. Geen gedoe met verzekeringen hier. Bij ontslag krijgt U een professionele nota mee, die U in Nederland kunt declareren. NB: Denk aan een “medical report” van de dokter.

Ik zelf heb goede ervaringen met de Jember klinik.

2) Tandartsen in stad Jember

* Jember klinik heeft goede tandartsen, waar U de hele dag terecht kunt. De behandelkamer is schoon, en de tandarts is professioneel. Zondags gesloten.
* De RSMG (ziekenhuis voor “mond en tanden”) heeft goede tandartsen. Dit is de enige tandartspraktijk in Jember, die 24 uur geopend is.
Na de behandeling is het contant betalen bij de “Cashier”.

Er zijn ook tandartsen met een eigen praktijk. Er schijnen goede tandartsen te zijn, maar ik heb hier geen ervaring mee.

R.S.(U) = Rumah Sakit (Umum) (ziekenhuis),
R.S.U.D. = Rumah Sakit Umum Daerah (streekziekenhuis van de overheid)

Voor vragen kunt U met mij contact opnemen: paulkijlstra@gmail.com

R.S. Subandi

Gerelateerde afbeelding

—————————-
R.S. Kaliwates

—————————-
R.S. Jember Klinik


 

 

 

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: