Dokter / Ziekenhuis / Tandarts

Als U reden heeft om een dokter te raadplegen, kunt U het beste rechtstreeks naar een ziekenhuis gaan. Huisartsen zijn hier onbekend, wel zijn er “dokter umum”, maar die zijn er in vele soorten.
In het ziekenhuis kunt U meteen (na inschrijving) naar de U.G.D. (eerste hulp).
Wilt U een specialist raadplegen, dan moet U op zijn spreekuur komen. De spreekuren van de specialisten zijn doorgaans aan het einde van de middag.

In Jember stad zijn een aantal ziekenhuizen.
De 2 grootste ziekenhuizen zijn:
R.S. Subandi (van de overheid); dit ziekenhuis is doorgaans erg druk, omdat de prijzen gematigd zijn.
R.S. PT PN X (Perkebunan), kortweg Jember-klinik. Dit is een prive-ziekenhuis. Het staat bekend als het beste ziekenhuis in het hele district (Kabupaten). Komen zij er niet uit, dan wordt U verwezen naar een van de grote ziekenhuizen in Surabaya.

De ziekenhuizen in Jember zijn niet bekend bij onder meer de Alarmcentrale van de ANWB. Dat betekent, dat U ter plekke moet afrekenen; U krijgt een professionele nota mee en die kunt U bij de verzekering in Nederland declareren.

NB: Vraag aan de dokter steeds een “medical report”; dit is van belang voor Uw verzekering in Nederland. Alleen een nota is niet voldoende voor vergoeding door de verzekering.

Bij een opname heeft U keuze uit verschillende klassen: van op zaal liggen met veel mensen tot luxe 1-persoonskamers met AC en meer.
Wordt U opgenomen, dan is de verzorging van de zieke een taak van de familie. Onder verzorging versta ik de bewassing, kleding, extra voeding. De familie blijft ook in het ziekenhuis overnachten.
De gang van zaken is anders dan in Nederland. De familie let er bv op, of de infuusflessen vervangen moeten worden.
De verpleegster is hier de rechterhand van de dokter. Overleg met een verpleegster is niet mogelijk, zij zal U steeds naar de arts verwijzen.

Anders dan in Nederland: sukkelt U al een tijdje met de gezondheid, dan kunt U zich laten opnemen in een ziekenhuis. U kunt dat zelf regelen, door naar het ziekenhuis te gaan, en te zeggen, dat U nu opgenomen wilt worden voor onderzoek. Wilt U bepaalde onderzoeken, dan regelt U dat met de arts. Een “verwijsbriefje” is niet nodig. U kunt Uzelf laten opnemen, omdat U daarvoor gaat betalen. Geen gedoe met verzekeringen hier. Bij ontslag krijgt U een professionele nota mee, die U in Nederland kunt declareren. NB: Denk aan een “medical report” van de dokter.

Ik zelf heb goede ervaringen met de Jember klinik.

Tandarts

Jember klinik heeft goede tandartsen, waar U de hele dag terecht kunt. De behandelkamer is schoon, en de tandarts is professioneel.
Na de behandeling is het contant betalen bij de “Cashier”. Ik heb mij hier een paar keer laten behandelen tot volle tevredenheid.

Er zijn ook tandartsen met een eigen praktijk. Er schijnen goede tandartsen te zijn, maar ik heb hier geen ervaring mee.

R.S.(U) = Rumah Sakit (Umum) (ziekenhuis),
R.S.U.D. = Rumah Sakit Umum Daerah (streekziekenhuis van de overheid)

Voor vragen kunt U met mij contact opnemen: paulkijlstra@gmail.com

R.S. Soebandi

R.S. Soebandi

Jember Klinik

Jember Klinik

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: