De Betawi’s, de mensen van Jakarta

Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 etnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (sub-groepen, stammen).

————————————-

Jakarta is de hoofdstad van Indonesie. Jakarta telt  ongeveer 10 miljoen inwoners.  Het verstedelijkte gebied, waar Jakarta deel van uitmaakt heet Jabodetabekpunjur (doorgaans genoemd Jabodetabek) en heeft naar schatting ruim 35 miljoen inwoners. Jabodetabekpunjur staat voor: Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi, Puncak, Cianjur.

Betawi-mensen, of Betawi’s zijn een Austronesische etnische groep, die inheems is in de stad Jakarta en haar directe buitenwijken. Zij zijn de afstammelingen van de mensen, die vanaf de 17e eeuw in Batavia (de koloniale naam van Jakarta) woonden.
De term “inheems” zelf is echter twijfelachtig, aangezien het Betawi-volk in de 18e eeuw opkwam als een samensmelting van verschillende etnische immigratiegroepen in Batavia.

De Betawi’s zijn een van de meest recent gevormde etnische groepen in Indonesië. Ze zijn een creoolse etnische groep in die zin, dat hun voorouders uit verschillende delen van Indonesië en in het buitenland kwamen. Vóór de 19e eeuw was de eigen identiteit van de Betawi-mensen nog niet gevormd.

In de 17e eeuw begonnen Nederlandse kolonialen bedienden en arbeiders uit de hele archipel in Batavia te importeren. Een van de eersten waren Balinese slaven, die van Bali waren gekocht en Ambonese huurlingen. Vervolgens volgden andere etnische groepen, zoals Maleiers, Sundanezen, Javanen, Minangkabauers, Buginezen en Makassarezen. Buitenlandse en gemengde etnische groepen waren onder meer de Indo’s, Mardijkers, Portugezen, Nederlanders, Arabieren, Chinezen en Indiërs, die oorspronkelijk naar Batavia werden gebracht of werden aangetrokken om te werken.

De Betawi-mensen hebben een cultuur en taal, die verschilt van de omringende Soendanezen en Javanen. De Betawi’s staan ​​bekend om hun tradities van muziek en eten.


Adat kleding


Huwelijks Adat kleding


Betawi tradities

Ondel Ondel
Ondel-ondel zijn enorme poppen. Deze poppen worden vaak gebruikt als een vorm van performance, die wordt getoond op Betawi volksfeesten. De poppen, die zijn gemaakt van geweven bamboe, zijn meestal rood en blauw geverfd op het gezicht.

——————–
Silat Beksi
De traditionele Betawi-krijgskunst is silat beksi. De kleding, die door de vechters wordt gedragen, wordt pangsi genoemd, losse Betawi-kleding gecombineerd met een hangende broek boven de enkels, een geruite sarong die aan de nek is vastgemaakt en een zwarte of rode pet.

———————
Nyorog
Nyorog is een traditie van het Betawi-volk, die wordt uitgevoerd om de maand Ramadan te verwelkomen. Deze bestaat uit het uitdelen van verschillende geschenken, zoals rauwe voedselingrediënten, suiker, melk, koffie, melkvis en buffelvlees aan familieleden.

———————–
Palang pintu

Palang Pintu is een soort “test”, die de bruidegom moet ondergaan om zijn vrouw voor te stellen.  Palang Pintu combineert vechtsporten met de literaire kunst van pantun, een poezievorm om ideeen en emoties uit te drukken. In deze traditie zullen mannen, die optreden als vertegenwoordigers van de bruid en bruidegom, elkaar het vermogen tonen om silat-bewegingen te demonstreren en rijmpjes te maken. Na enkele silatbewegingen te hebben getoond en op elkaars rijmpjes te hebben gereageerd, kan de groep van de bruidegom het gebied van het huis van de bruid betreden om de bruiloftsprocessie voort te zetten.

———————-
De Yapong Dans
Deze dans is een eigentijdse dans, die de vreugde en verbondenheid van de gemeenschap symboliseert. Deze dans wordt vaak uitgevoerd op verschillende evenementen of volksfeesten in Jakarta.
De oorsprong van Yapong Dans ligt in 1977, toen het 450-jarig bestaan ​​van de stad Jakarta werd gevierd. De viering had als thema de strijd van prins Jayakarta en de organisatie werd toevertrouwd aan een grote artiest, genaamd Bagong Kussudiarjo.. Ter voorbereiding op het evenement voerde Bagong een onderzoek uit naar het leven van de Betawi-bevolking. Dit resulteerde in een ballet, dat op 20 juni 1977 werd opgevoerd in de Senyan Court Hall, Jakarta.


———————–
Cokek dans
De Cokek-dans is een traditionele dans van de Betawi-cultuur. Tijdens deze dans wordt sierlijk met de handen en de heup bewogen. Niet zelden spelen de dansers ook met hun sjaals waardoor het publiek steeds meer gefascineerd raakt door hun elegantie.


Random foto’s


Typische Betawi gerechten

Kerak Telor
Kerak Telor is een Betawi gerecht, met als ingrediënten beras ketan (witte kleefrijst), kip- of eendeneieren, droog geroosterde ebi (gedroogde gemarineerde garnalen) plus gebakken sjalotjes, vervolgens gegarneerd met gepureerde kruiden in de vorm van geroosterde kokosnoot, rode chili ., kencur, gember, peperkorrels, zout en suiker.

———————-
Ketoprak
Ketoprak is een Betawi vegetarisch gerecht, bestaande uit tofu, groenten, rijstwafel en rijstvermicelli geserveerd in pindasaus.

———————-
Nasi Ulam
Nasi ulam is een traditioneel Betawi gerecht van gestoomde rijst (nasi) geserveerd met verschillende kruiden en groenten (ulam), die veel voorkomen in de Indonesische keuken. De kruiden worden vooral gebruikt voor de bladeren van pegagan (Centella asiatica) of worden vaak vervangen door kemangi (citroenbasilicum), groenten, kruiden en vergezeld van diverse bijgerechten.

————————–
Soto Tangkar
Soto Tangkar is een typisch Betawi-gerecht. Het woord ‘tangkar’ komt uit de Betawi-taal, wat runderribben betekent. Dit gerecht bestaat al sinds het Nederlandse koloniale tijdperk. In die tijd slachtten de kolonisten meestal koeien als ze aan het feesten waren. Ze gebruikten echter niet alle delen van de koe. Een van de overgebleven stukken is rundvleesribben.


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: