Het Sasak Volk op Lombok

Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 etnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (sub-groepen, stammen).

—————————–

De Sasak zijn een volk, dat voornamelijk op het Indonesische eiland Lombok woont. Er zijn ongeveer 2,6 miljoen Sasaks, wat overeenkomt met zo’n 85% van de bevolking van Lombok. Zij zijn verwant aan de Balinezen in zowel taal en ras, alhoewel de Sasaks vooral Islamitisch zijn, in tegenstelling tot de Hindoeïstische Balinezen.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Sasak, behalve dat Lombok onder directe heerschappij werd geplaatst onder het gezag van het Majapahit koninkrijk, onder leiding van Gajah Mada. De Sasaks zijn eind 16e eeuw tot begin 17e eeuw onder invloed van Sunan Giri en de Islamitische Makassaresen bekeerd tot de Islam.
In de vroege 18e eeuw werd Lombok veroverd door het Balinese koninkrijk Gelgel. Onder deze overheersing trokken er een groot aantal Balinezen naar Lombok.

De meeste Sasaks zijn tegenwoordig aanhangers van de Lima Waktu-versie van de islam. Lima Waktu of Five Times staat voor de vijf dagelijkse gebeden, die moslims moeten doen.
De term Lima Waktu wordt gebruikt om hen te onderscheiden van de Sasaks, die Wetu Telu beoefenen of Drie Symbolen, die slechts drie keer per dag bidden. De fundamentele islamitische overtuigingen gemengd met hindoe-boeddhistische invloeden vormen de Wetu Telu religie. Orthodox-islamitische leraren instrueren aanhangers over het algemeen vijf keer per dag te bidden. Over het hele eiland zijn nog steeds grote aantallen mensen te vinden die het Wetu Telu-geloof aanhangen.

Lokatie van het eiland Lombok (rood)


Pakaian Adat


Traditionele huizen


Het Wetu Telu geloof
De fundamentele islamitische overtuigingen gemengd met hindoe-boeddhistische invloeden vormen de Wetu Telu religie. Over het hele eiland zijn nog steeds grote aantallen mensen te vinden die het Wetu Telu-geloof aanhangen.

De Wetu Telu moskee in Bayan


Traditionele dansen

Gandrung Lombok
Deze dans is een traditionele dans uit Lombok en wordt in paren  gedanst door vrouwelijke en mannelijke dansers. De Gandrung Lombok-dans is lijkt veel op de Gandrung-dans van Java en Bali.
Er zijn echter verschillen wat betreft beweging, kostuums als presentatie van de dans. Volgens sommige historische bronnen bestaat deze Gandrung Lombok-dans al sinds de tijd van de expeditie van het Majapahit-koninkrijk naar Oost-Indonesië (14e eeuw).

—————————
Gendang beleq

Gendang beleq is een dans- en muziekvoorstelling van het eiland Lombok. De dans is populair onder de inheemse Sasak-bevolking.
Vroeger werd de Gendang Beleq uitgevoerd als aanmoediging voor soldaten die ten oorlog trokken en terugkeerden van oorlog. Tegenwoordig wordt de Beleq-trommel gebruikt als muzikale begeleiding bij traditionele ceremonies zoals Merariq (huwelijk), besnijdenis (besnijdenis), Ngurisang (aqiqah) en begawe beleq (grote ceremonie).

—————————
Tari Oncer
De oncer-dans is een groepsdans, die is opgedeeld in 3 groepen dansers, namelijk er zijn kenceng-dansers bestaande uit 6-8 dansers, die kenceng dragen, 2 drumdansers en 1 petuk-danser.
Oncar-dans is nauw verwant aan de kunst van gendang beleq, want aan het einde van de dans is er een presentatie van de beleq-drumdans.

—————————
Tari Rudat
Rudat Dance is een traditionele dans avan de Sasak en bestaat sinds de 15e eeuw.
Rudat Dance is als een pencak silat uitvoering, omdat er bewegingen zijn van stoten, trappen, staan ​​en afweren. Rudat-dans wordt gebruikt bij het verwelkomen van gasten en formele overheidsevenementen.


Tradities

Perang Ketupat
Perang Ketupat is een eeuwenoud traditioneel evenement (“oorlog”), dat wordt gehouden in Pura Lingsar, Lombok. Deze “oorlog” is een symbool van vrede tussen moslims en hindoes op Lombok.
Tijdens deze “oorlog” gooit men met pakjes ketupak naar elkaar. Ketupak is rijst in gevlochten pakjes. Dit evenement wordt ’s middags gehouden, elke zevende volle maan in de Sasak-kalender.

—————————
Nyongkolan

Nyongkolan is een deel van de huwelijksplechtigheden. Het is een processie van het huis van de bruidegom naar het huis van de bruid, vergezeld van familie en familieleden van de bruidegom, die traditionele kleding dragen, evenals een muziekgroep, die Gendang Beleq heet. Het doel van deze processie is om het paar aan het publiek voor te stellen, vooral aan de familieleden en de gemeenschap.

—————————
Bau Nyale traditie
Het Bau Nyale-festival, wordt elk jaar in februari of maart gehouden, is een traditie van het vangen van zeewormen, waarvan wordt aangenomen dat het de incarnatie is van prinses Mandalika, die in de zee sprong om te voorkomen dat ze gevangen werd genomen door prinsen, die haar wilden trouwen.
De Bau Nyale traditie gaat terug tot de 16e eeuw en is gecentreerd rond het seizoensgebonden voorkomen van Nyale (een verscheidenheid aan palolo-wormen die in tropische wateren in bepaalde delen van de wereld, waaronder Lombok, voorkomen).
Een keer per jaar komen de Nyale naar bepaalde stranden rond Lombok om te paaien en gedurende een paar dagen zijn de zeeën gevuld met kronkelende zeewormen in verschillende kleuren, variërend van eenvoudig bruin tot rood, blauw en groen. Duizenden mensen komen hier op af.

—————————
Peresean

Peresean is een gevechtssport van de Sasak. Bij een gevecht strijden 2 mannen. Elke vechter heeft een wapen rotanstok en een schild van buffelleer.


Random foto’s


De Sasak vroeger


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: