De Austronesische voorouders van het Bugis-volk vestigden zich rond 2500 BC op Sulawesi. Het thuisland van de Buginezen is het gebied rond het Tempe Meer en het Sidenreng Meer. Het was hier, dat de voorouders van de huidige Bugis zich vestigden, waarschijnlijk in het midden tot het einde van het tweede millennium voor Christus.
De Buginezen of Bugi’s vormen een etnische groep – de meest talrijke van de drie belangrijkste taalkundige en etnische groepen van Zuid-Sulawesi. De Bugi’s bekeerden zich in 1605 van het animisme tot de islam. De belangrijkste religie die door de Bugis wordt omarmd, is de islam, een minderheid hangt het christendom aan of een pre-islamitisch inheems geloof dat Tolotang wordt genoemd.
Ondanks de bevolking van slechts ongeveer 6 miljoen, zijn de Bugi’s invloedrijk in de politiek in het moderne Indonesië, en historisch gezien invloedrijk op het Maleisische schiereiland en andere delen van de archipel waar ze naartoe zijn gemigreerd, te beginnen aan het einde van de zeventiende eeuw. Hoewel veel Bugis-mensen in de grote havensteden Makassar en Parepare wonen, zijn de meeste boeren die natte rijst verbouwen op de laagvlakten ten noorden en westen van de stad Maros.
Er waren (en zijn nog steeds) grote Bugis koninkrijken; zoals het koninkrijk Bone, Luwu, Soppeng en Wajo. Naast deze grote koninkrijken waren er tientallen kleine koninkrijken, waarvan vele tot op vandaag nog bestaan.
De Bissu
De Bugis-samenleving kent vijf geslachten: makkunrai, oroané, bissu, calabai en calalai. Het concept van vijf geslachten is al minstens zes eeuwen een belangrijk onderdeel van hun cultuur.
Oroané zijn vergelijkbaar met cisgender mannen, makkunrai met cisgender vrouwen, calalai met transmannen en calabai met transvrouwen, terwijl bissu androgyn of intersekse zijn en vereerde sjamanen of gemeenschapspriesters.
In het dagelijkse sociale leven kunnen de bissu, de calabai en de calalai de woonplaatsen en dorpen van zowel mannen als vrouwen binnenkomen.
De Bissu’s waren sjamanen, priesters en bemiddelaars tussen het hier en het hiernamaals. Tegenwoordig treden zij nog vaak op bij onder meer huwelijken.
———————–
Traditionele Bugis kleding
———————–
Bugis bruidspaar
———————–
De dans Tarian Paduppa Bosara
———————–
Het ritueel “Sigajang Laleng Lipa” wordt opgevat als een stap om problemen tussen twee strijdende mensen op te lossen. Het probleem kan gaan over winstdeling, gezinsproblemen of huwelijksaangelegenheden. Het ritueel van elkaar steken met badik – een typisch wapen van de Buginese samenleving – wordt uitgevoerd in een sarong als grens van de strijdarena.
———————–
Er zijn tegenwoordig nog tientallen koningen op Sulawesi. De Datu (koning) van Luwu(Bugis) is een belangrijke vorst.
———————–
Het “wassen” van de Rijkssieraden van de Sultan van Gowa. Het sultanaat Gowa bestaat sinds 1300, en de huidige sultan is I Maddusila Daeng Mannyonri Karaeng Katangka, Sultan Alauddin II.
———————–
President Jokowi met echtgenote op bezoek in Zuid Sulawesi, dragen “pakaian adat”
———————–
In Zuid-Sulawesi is een bekend volksspel de Ma’raga. Dit is een behendigheidsspel, waarbij een bal van geweven rotan wordt gebruikt, die raga wordt genoemd.
———————–
De installatie van de koning van Turikale. Het koninkrijk Turikale bestaat sinds 1796
———————–
Als een vorm van vreugde en dankbaarheid jegens de Schepper, voor de overvloedige oogst, houden de mensen van het District, Barru het traditionele ritueel van Mappadendang.
———————–
Adat kleding van de Bugis
———————–
———————–
Mappalette Bola
Meestal wordt de Mappalette Bola uitgevoerd wanneer iemand zijn huis wil verhuizen en verkopen, maar niet het land. Bij de Bugis geloven mensen, dat het huis niet alleen wordt gebruikt als woon- of schuilplaats, maar dat het huis ook iets heiligs is. Het huis is een heilige ruimte waar bewoners verschillende dingen meemaken, zoals geboorte, huwelijk, aanbidding, gezelligheid en dood.
———————–
Massallo kawali
Massallo kawali is een traditioneel spel dat stamt van de soldaten van het koninkrijk Bone en wordt gespeeld door twee teams. Elk team bestaat uit drie personen. Het verdedigende team brengt een badik (traditioneel mes) om de spelers van het andere team te blokkeren. De badik die door de spelers wordt gebruikt, is de originele badik. Voor aanvang van het spel worden speciale rituelen uitgevoerd om de attracties soepel te laten verlopen en om te voorkomen dat deelnemers en toeschouwers ongewenste dingen doen.
Deze typische attractie van de Bugis Bone-stam symboliseert de patriottische geest van de jeugd om hun waardigheid en thuisland te beschermen of te verdedigen tegen vijandelijke bedreigingen.
———————–
Angngaru
Angngaru is een belofte van vroeger van het Bugis volk in Gowa. Deze traditie wordt meestal uitgesproken door de dienaren van de koning aan de koning, of vice versa, door de koning aan het volk.
———————–
Huwelijk
———————–
Vrolijke Bugis dames