Het Bugis Volk op Sulawesi

Het Bugis Volk is de talrijkste van de drie belangrijkste etnische groepen van Zuid-Sulawesi, met ongeveer 3 miljoen mensen. De meeste Bugi’s zijn moslim, maar veel pre-islamitische rituelen worden nog steeds geëerd in hun cultuur, inclusief de opvatting dat gender in een spectrum bestaat. De meeste Bugi’s bekeerden zich in het begin van de 17e eeuw van het animisme tot de islam; kleine aantallen Bugi’s hebben zich tot het christendom bekeerd, maar de invloed van de islam is nog steeds zeer prominent aanwezig in hun samenleving.


De Bissu

De Bugis-samenleving kent vijf geslachten: makkunrai, oroané, bissu, calabai en calalai. Het concept van vijf geslachten is al minstens zes eeuwen een belangrijk onderdeel van hun cultuur.
Oroané zijn vergelijkbaar met cisgender mannen, makkunrai met cisgender vrouwen, calalai met transmannen en calabai met transvrouwen, terwijl bissu androgyn of intersekse zijn en vereerde sjamanen of gemeenschapspriesters.
In het dagelijkse sociale leven kunnen de bissu, de calabai en de calalai de woonplaatsen en dorpen van zowel mannen als vrouwen binnenkomen.
De Bissu’s waren sjamanen, priesters en bemiddelaars tussen het hier en het hiernamaals. Tegenwoordig treden zij nog vaak op bij onder meer huwelijken.

———————–
Traditionele Bugis kleding

———————–
Bugis bruidspaar

———————–
De dans Tarian Paduppa Bosara

———————–
Het ritueel “Sigajang Laleng Lipa” wordt opgevat als een stap om problemen tussen twee strijdende mensen op te lossen. Het probleem kan gaan over winstdeling, gezinsproblemen of huwelijksaangelegenheden. Het ritueel van elkaar steken met badik – een typisch wapen van de Buginese samenleving – wordt uitgevoerd in een sarong als grens van de strijdarena.


———————–
Er zijn tegenwoordig nog tientallen koningen op Sulawesi. De Datu (koning) van Luwu is een belangrijke vorst.

———————–
Het “wassen” van de Rijkssieraden van de Sultan van Gowa. Het sultanaat Gowa bestaat sinds 1300, en de huidige sultan is I Maddusila Daeng Mannyonri Karaeng Katangka, Sultan Alauddin II.

———————–
President Jokowi met echtgenote op bezoek in Zuid Sulawesi, dragen “pakaian adat”


———————–
In Zuid-Sulawesi is een bekend volksspel de Ma’raga. Dit is een behendigheidsspel, waarbij een bal van geweven rotan wordt gebruikt, die raga wordt genoemd.

———————–

De installatie van de koning van Turikale. Het koninkrijk Turikale bestaat sinds 1796

———————–
Als een vorm van vreugde en dankbaarheid jegens de Schepper, voor de overvloedige oogst, houden de mensen van het District, Barru het traditionele ritueel van Mappadendang.

———————–
Adat kleding van de Bugis

———————–

———————–
Mappalette Bola
 Meestal wordt de Mappalette Bola uitgevoerd wanneer iemand zijn huis wil verhuizen en verkopen, maar niet het land. Bij de Bugis geloven mensen, dat het huis niet alleen wordt gebruikt als woon- of schuilplaats, maar dat het huis ook iets heiligs is. Het huis is een heilige ruimte waar bewoners verschillende dingen meemaken, zoals geboorte, huwelijk, aanbidding, gezelligheid en dood.

———————–
Massallo kawali
Massallo kawali is een traditioneel spel dat stamt van de soldaten van het koninkrijk Bone en wordt gespeeld door twee teams. Elk team bestaat uit drie personen. Het verdedigende team brengt een badik (traditioneel mes) om de spelers van het andere team te blokkeren. De badik die door de spelers wordt gebruikt, is de originele badik. Voor aanvang van het spel worden speciale rituelen uitgevoerd om de attracties soepel te laten verlopen en om te voorkomen dat deelnemers en toeschouwers ongewenste dingen doen.
Deze typische attractie van de Bugis Bone-stam symboliseert de patriottische geest van de jeugd om hun waardigheid en thuisland te beschermen of te verdedigen tegen vijandelijke bedreigingen.

———————–
Angngaru

Angngaru is een belofte van vroeger van het Bugis volk in Gowa. Deze traditie wordt meestal uitgesproken door de dienaren van de koning aan de koning, of vice versa, door de koning aan het volk.

———————–
Huwelijk

———————–
Vrolijke Bugis dames


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: