Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 ethnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (stammen).
——————————-
De Ambonezen
De Ambonezen zijn een gemengd Austronesisch-Papoea volk, afkomstig van de Ambon-Lease-eilanden en de westkant van het eiland Seram. Het Ambonese volk is het grootste volk onder de andere Molukse volkeren.
Begin 16e eeuw kwamen de portugezen naar Ambon en eind 16e eeuw de Nederlanders.
De Ambonezen verzetten zich tot het begin van de 19e eeuw tegen de Nederlandse kolonisatie. Hun verzet hielp echter niet om te voorkomen, dat de Nederlanders de Maleise archipel zouden veroveren en om de opstanden van lokale etnische groepen tegen de kolonialisten te onderdrukken. Sinds het midden van de 19e eeuw hebben de Ambonezen een bevoorrechte positie in Indonesië verworven. Velen van hen waren geëuropeaniseerd, hadden het christendom aangenomen, de rijke stadsmensen werden wettelijk gelijkgesteld met de heersende kolonisten, en ze waren betrokken bij staats- en militaire diensten. Vanwege die loyaliteit kregen de Ambonese autoriteiten de bijnaam “zwarte Nederlanders”.
De Ambonese mensen leven in traditionele plattelandsgemeenschappen, Negeri genaamd en geleid door een raja. Gemeenschappen zijn verdeeld in territoriumgerelateerde groepen die soa worden genoemd, die op hun beurt de patrilineaire clans verenigen die mata ruma worden genoemd.
Lokatie van Ambon
Adat kleding
Baju Cele
De Baju Cele is de naam van de traditionele kleding van de Molukken waarvan kan worden gezegd dat het een icoon is van de traditionele kleding van de Molukken. De Baju Cele is er voor mannen en vrouwen.
———————-
Baju Nona Rok
Vrouwen dragen deze kledij om te dansen. De rok bestaat meestal uit een witte kebaya gemaakt van brokaat en een rode sarong. Er kunnen worden in het haar aangebracht worden in de vorm van knotjes en haarspelden.
———————-
De Baju Baniang Putih
De Baju Baniang Putih is de naam van de traditionele Maluku-kleding die speciaal door mannen wordt gedragen. Volgens zijn oorsprong komt dit witte baniang-shirt uit Central Maluku; het lijkt op een wit. Het heeft echter een ronde kraag en is voorzien van witte knopen.
———————-
Kebaya Hitam Gereja
Deze kleding wordt gebbruikt om naar de kerk te gaan.
Traditionele dansen
De dans “Saureka Reka”
Deze dans is een dans van vriendschap of een dans voor de gemeenschap. Deze dans wordt meestal uitgevoerd door jonge mensen, waar mannen de gaba-gaba spelen en de vrouwen dansen.
———————-
De dans ” Cakalele”
Vroeger werd deze dans uitgevoerd als oorlogsdans voor de soldaten voordat ze naar het slagveld. Deze dans wordt gebruikt als onderdeel van de traditie van traditionele ceremonies, zoals begroetingen van belangrijke gasten.
———————-
De Maku-Maku-dans
De Maku-Maku-dans is een sociale dans die de alliantie van de Maluku-kinderen symboliseert. In het verleden werd de Maku-maku-dans gedanst als afsluiting van traditionele evenementen zoals dankbaarheid voor de initiatie van de Kakehan-gemeenschap (een ritueel uitgevoerd op de mannelijke Nuaulu-stam die opgroeide), de constructie van een Baileo of het huis van de koning, en bij de ceremonie voor de benoeming van de koning van het land.
De raja’s van de Molukken
Negeri is een term voor een desa in de Molukken, dat bestuurt wordt door een raja en dat zijn eigen gewoonterecht heeft. Negeri’s bestaan al heel lang, zelfs voordat de Portugezen naar de Molukken kwamen. De raja en zijn staf zijn de uitvoerders van de regering van een negeri, terwijl de Saniri de belichaming van de democratie is.
Een raja komt doorgaans uit een bepaalde familie (vaak al eeuwenlang) en wordt aaangesteld door het hogere bestuur, waar de negeri onder valt.
De raja van negeri Soya op Ambon
———————–
Links: De Raja van Hitulama (islamitisch), Zalhana Pelu, en rechts: de Raja van Galala, Johan van Capelle (christelijk). Beide raja’s zijn van Ambon
———————–
Installatie van een raja van een negeri in de moderne tijd. Vaak volgt later nog een traditionele installatie
De Baileo
Baileo is het Adat “huis” van de Molukken; de meeste negeri’s hebben een Baileo. De Baileo heeft een zeer belangrijke functie in het leven van de molukkers. Baileo is de identiteit van elke “negeri” in de Molukken, naast de moskee of de kerk. De Baileo fungeert als opslagruimte voor heilige voorwerpen, een plek voor traditionele ceremonies, en als vergaderplaats voor de gemeenschap.
De Baileo van negeri Allang op Ambon
—————————-
Baileo van negeri Amahusu op Ambon
—————————-
Baileo van negeri Halong op Ambon
Random foto’s
De oudsten van negeri Haruku tijdens de begroeting van de bupati van Central Maluku bij de Baileo Asari Amano Pelasona Nanuroko