Het Volk van de Mentawai eilanden

De Mentawai-eilanden liggen zo’n 100 kilometer uit de kust van West-Sumatra. De Mentawai tellen ongeveer 100.000 mensen.
Van oorsprong leven de Mentawai voornamelijk van het land. Ze verbouwen sago, taro, kokosnoten, knollen en bananen maar houden ook kippen en varkens. Men jaagt en vist ook. De werkzaamheden zijn verdeeld over de mannen en vrouwen, er is geen arbeidsspecialisatie. De Mentawai hebben geen leiders en geen slaven.
De Mentawai-samenleving is georganiseerd in clan-groepen van ongeveer tien families, die in een gezamenlijk clanhuis (uma) wonen. Deze clanhuizen worden langs de rivier gebouwd en liggen op onregelmatige afstanden van elkaar. Omdat er weinig paden of wegen zijn, is de kano het belangrijkste vervoermiddel. De kano’s worden gebruikt om de oogst van de plantages naar de huizen te vervoeren of om buren in de aangrenzende valleien te bezoeken.

Lokatie van de Mentawai eilandenTraditionele dansen

 Turuk Uliat Bilou
De traditionele Sikerei-dans is voor twee tot drie dansers, bijgestaan ​​door drie muzikanten (drummers), en vertelt het verhaal van apen en hun vrienden, die altijd vrolijk zijn, leuke geluiden hebben en zingen als het zonnig weer is.

————————–
Turuk Uliat Manyang

Twee adelaars vechten om vissen, maar er vielen geen geen slachtoffers. De twee adelaars verdeelden de vissen. Deze dans brengt de boodschap over dat vetes of gevechten geen problemen zullen oplossen. De goede manier is om vrede te sluiten.

————————–
Turuk Pokpok
Deze dans drukt vreugde uit. Over het algemeen wordt de dans uitgevoerd door vrouwen of moeders door op de rechter- en linkerheupen te tikken terwijl ze met hun voeten stampen.


Tatoeages

De Mentawai-tatoeages bestaan al sinds 1500 voor Christus. De tatoeages worden gebruikt als communicatiemiddel voor inheemse stamgroepen. Aan de tatoege is te zien de sociale status, waar hij vandaan komt en hoe geweldig een jager is. Bovendien zijn Mentawai-tatoeages ook gerelateerd aan de natuur. Er zijn drie verschillende fasen voor het maken van een mentawai-tatoeage. De eerste fase wordt uitgevoerd op de leeftijd van 11-12 jaar aan de basis van de arm. Vervolgens wordt in de tweede fase de tatoeage op de dij gemaakt op de leeftijd van 18-19 jaar en de laatste wanneer iemand als een volwassene wordt beschouwd.


Random  foto’s


Traditionele huizen, long houses


Random foto’s


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: