5) Begroeting en handen schudden

Algemeen

Voordat U het huis van een ander betreedt, doet U Uw schoenen of teenslippers uit. Het is not-done om met schoeisel een huis binnen te gaan.

Als eerste bij aankomst kunt U de nog veel voorkomende groet gebruiken, nl. handen gevouwen voor Uw hoofd houden. In Thailand noemt men deze groet “Way”. Zoals gezegd, komt deze groet ook in Indonesie nog erg veel voor.

Binnen de Islam is de man het hoofd van het gezin. Als U bij moslims op bezoek gaat, begroet u hem dan ook als eerste.

Voordat U het huis binnengaat (dus vlakbij de voordeur), zegt U (als U moslim bent):  “Assalamu Alaikum” en de gastheer antwoordt met: “Walaikum  Salaam”.
Bent U geen moslim, dan zegt U:  “Selamat pagi”, “Selamat siang” of “Selamat sore”. NB: Pagi is ochtend tot plm 9.00 uur, siang is tot plm 3 uur in de middag, daarna is het sore.
Na deze begroeting volgt het handenschudden. In beginsel geldt het geven van handen. Geen stevige handdruk, maar ook niet te soft. Dit geldt ook voor de vrouw, die meekomt.

Na het geven van een hand, raakt U (als U moslim bent) met de rechterhand even Uw borst aan. Bent U geen moslim, dan kunt U volstaan met alleen het geven van een hand.
Een enkele keer kan het gebeuren, dat een dame U geen hand geeft, maar haar handen voor haar borst samenvouwt ter begroeting. U doet dan het zelfde. Dit komt echter niet vaak voor.

Er wordt niet gezoend, ook al kent men elkaar.
De handkus bij de dames is taboe.
Er wordt  niet omhelsd.
De begroeting moet vriendelijk verlopen, zonder stemverheffing of luid gelach.
Oogcontact tijdens de begroeting is gebruikelijk.
Bij de begroeting worden geen namen genoemd of wensen uitgesproken; dus niet:” ik ben …” “mijn naam is …” of “aangenaam kennis te maken”.

De gastheer geeft vervolgens aan, waar U kunt gaan zitten (“Silahkan”).


Handen schudden en zoenen bij begroeting

Handen schudden

Handen schudden bij kennismaking en bij bezoek is regel op Java. Over het niet de hand willen schudden door moslims is veel te doen in Nederland en andere landen. Er zijn daar moslims, die de hand niet willen schudden van iemand, die ze niet kennen. Ik heb dit op Java heel weinig meegemaakt. Een heel enkele keer merk ik, dat een vrouw mijn hand niet wil schudden, maar dan maken we een buiging naar elkaar met voor de borst gevouwen handen. Maar zoals gezegd, dat komt zelden voor.

Allereerst de opmerking, dat het kussen van de ander volstrekt “not done” is. Alleen als men elkaar heel goed kent of familie is, gebeurt dit. Maar dan niet met de lippen op de wang, maar meer over de schouder buigen. Of kussen op het voorhoofd. Als buitenlander (op vakantie, of langer verblijvend in Indonesie) dient men het kussen achterwege te laten, om pijnlijke situaties te voorkomen (bv. gezichtsverlies).

Dochter begroet vader, de Sultan van Yogyakarta. Zeer halus, verfijnd.

sultan, begroeting

Handen schudden kan op verschillende manieren.
– Net zoals in Nederland gewoon de hand schudden. Na het handen schudden, raakt men met de rechterhand even de eigen borst aan. Dit is algemeen.
– Jongeren geven ouderen geen hand, maar pakken de rechterhand van de oudere en brengen die naar hun voorhoofd of wang.
– Is handen schudden niet aan de orde, dan vouwt men beide handen tegen elkaar en maakt een buiging.
– Het begroeten op Javaanse wijze, vergt enige oefening, omdat dit nauw luistert. Het is uitermate “halus”, verfijnd.
Men vouwt beide handen tegen elkaar, buigt enigszins en neemt met de vingertoppen de vingertoppen van de rechterhand van de ander.
Degene, die lager geplaatst is dan de ander, buigt wat dieper.
Deze manier van groeten ziet men met name nog aan de Sultans hoven op Java. Het is in hoge mate het tonen van respect.
Echter deze vorm van begroeten kan ook gedaan worden als men iemand hogelijk waardeert. Je ziet het echter niet erg vaak. Het is zeer formeel.

Zoenen

Er wordt niet gezoend, ook al kent men elkaar.
De handkus bij de dames is taboe.
Er wordt  niet omhelsd.

Het kussen van de ander volstrekt is volstrekt “not done” is. Alleen als men elkaar heel goed kent of familie is, gebeurt dit. Maar dan niet met de lippen op de wang, maar meer over de schouder buigen. Of kussen op het voorhoofd.
Als buitenlander (op vakantie, of langer verblijvend in Indonesie) dient men het kussen absoluut achterwege te laten, om pijnlijke situaties te voorkomen (bv. gezichtsverlies).


Begroetingen

Beleefde begroeting, zonder handen schudden

———————-
Begroeting, elkaar de hand schudden

———————-
Jongere begroet oudere

———————-
Beleefde begroeting van de ouders

———————-
Burgers begroeten de sultan van Yogyakarta


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: