.Het eten in de desa

Hoewel ik geen kok of keukendeskundige ben, zal ik een poging doen om recepten te geven van eenvoudige maaltijden, zoals die in mijn desa dagelijks worden gegeten; luxe gerechten kunt U niet verwachten, want die gebruikt men niet in de desa.
De maaltijden, die in mijn desa worden gegeten, lijken in niets op de maaltijden, die men krijgt in de chinees-indische restaurants in nederland. Veel van die maaltijden stammen uit de nederlandse tijd en zijn erg aangepast aan de nederlandse smaak.

De maaltijden in mijn desa kenmerken zich door grote eenvoud en het gebruik van seizoens-gebonden ingredienten en groenten. Er wordt altijd nasi (witte rijst) bij gegeten. Vlees (kip) komt niet vaak op tafel, is immers te duur; wel komt regelmatig vis op tafel, zoals kleine sardientjes of tongkol.
Onmisbaar in de keuken zijn onder meer cabe (pepertjes, scherp), shalotjes, knoflook en tomaat.
Verder wordt er heel veel gefrituurd; bladgroenten worden meestal gekookt.
Rijst wordt altijd gegeten bij welke maaltijd dan ook. Als men 1 dag geen rijst heeft gegeten, voelt men zich al niet goed.

Alle recepten zijn standaard, dat wil zeggen, dat als iemand even niet verder kan met koken (bv. moet voor het kind zorgen), dan kan een ander gewoon verder gaan. Een recept is, anders dan in Nederland, hier geen “persoonlijk” recept. In Nederland komt er creativiteit bij kijken, ieder wil zijn eigen invulling geven aan het gerecht; dat gebeurt hier dus niet, ieder kan het koken gewoon overnemen, want de receptuur staat vast.


Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: