Het Tanimbar Volk van de Tanimbar eilanden

Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 ethnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (stammen).

————————————————–

De Tanimbar eilanden beslaan ongeveer 5000 km2. Het Tanimbar Volk noemt zichzelf liever Numbar-mensen. Zij bewonen het Yamdena-eiland, Selaru en andere kleine eilanden in de omgeving van de Tanimbar-eilanden. De Tanimbar tellen ongeveer 10.000 mensen. De Tanimbar zijn verdeeld in drie substammen, namelijk Tomata Yamdena, Tomata Laru en Tomata Nember. De meerderheid van de Tanimbar-mensen is katholiek.

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de Tanimbar. Elke familie, clan of bepaalde gemeenschapsgroep heeft zijn eigen verhaal over zijn oorsprong. Er zijn verhalen die overeenkomsten hebben met andere, maar sommige zijn tegenstrijdig.

De Tanimbar leven van de landbouw en de visserij. De belangrijkste gewassen zijn zoete aardappel, cassave, maïs en een beetje rijst. Ze halen dierlijk eiwit uit de vangst van vis en andere zeedieren.

De Tanimbar-mensen hebben een patrilineair afstammingssysteem. De kernfamilie heet tabil dalam. Ze geven er echter de voorkeur aan om gegroepeerd te worden in de patrilineaire batih-familie-eenheid die de das dalam wordt genoemd. Verwantschapsrelaties zijn onderverdeeld in awai merwan (naaste verwanten) en awai babar (verre verwanten). In het algemeen noemen ze deze patrilineaire verwantschapslijn jame matan.

Het oorspronkelijke geloof van de Tanimbar is het aanbidden van de Eerste Schepper, die ze Limnditi Fenreu (zon en maan) noemen, en het aanbidden van voorouderlijke geesten, evenals het geloof in het bestaan ​​van natuurlijke geesten en bovennatuurlijke krachten, die de mens vernietigen of beschermen. Het vermogen om magische krachten voor bepaalde doeleinden te gebruiken, wordt suanggi genoemd.

Lokatie van de Tanimbar eilanden (rood)



Traditionele huizen


De Tanimbar vroeger

 


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: