Het Batak Volk van noord Sumatera

Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 ethnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (stammen).

—————————————-

Het volk van de Batakkers woont voornamelijk in de provincie Noord Sumatera. Het aantal Batakkers bedraagt ongeveer 9 miljoen mensen.
De Batakkers zijn verdeeld in een aantal grote sub-groepen, de Batak Karo, Batak Pakpak, Batak Simalungun, Batak Toba, Batak Angkola en de Batak Mandailing; zij hebben elk verschillende talen en traditionele gebruiken.
Batakverenigingen zijn patriarchaal georganiseerd langs clans, die bekend staan als Marga.
Een traditioneel geloof onder de Toba Batak is, dat ze afkomstig zijn van één voorouder “Si Raja Batak”, waar alle Marga’s van afstammen.
In het hedendaagse Indonesië hebben de Batak-mensen een sterke focus op onderwijs en zijn ze sterk vertegenwoordigd in beroepen als leraar, ingenieur, arts en advocaat.
Batak Toba staan van oudsher bekend om hun weefkunst, houtsnijwerk en vooral sierlijke stenen graven.

Provincie Noord Sumatera (rood)


Pakaian Adat (Adat kleding)

Batak Mandailing

——————–
Batak Pakpak

——————–
Batak Karo

——————–
Batak Simalungun


Koningen

In het gebied Simalungen zijn er meerdere koninkrijken. Hier een foto van 3 koningen uit Simalungun.
 Van links naar rechts: de koning van Dolog Silou, de koning van Raya, Tuan Artalim Saragih Garinggin, en de koning van Siantar, Tuan Sang Nuan Damanik


Random foto’s


Huwelijkse Adat kleding

Batak Toba

——————–
Batak Mandailing

——————–
Batak Karo


Traditionele Dansen

De Gundala-Gundala dans
Gundala-Gundala-dans is een traditionele dans afkomstig van de Batak Karo. Deze dans wordt uitgevoerd om de regen op te roepen. De Gundala-gundala-dans wordt meestal door meerdere mensen uitgevoerd. Wat betreft de accessoires die door dansers worden gebruikt, zijn er maskers en witte kleding.  

——————–
Sigale-gale
Sigale-gale is een pop in de vorm van een mens die kan worden bewogen en die danst op traditionele muziek. Sigale-Gale-dans is beroemd in Noord-Sumatra, vooral in het gebied van Samosir. Traditioneel werd de voorstelling uitgevoerd als een kinderloze persoon. Batak Toba gelooft dat zielen een voorouderlijke geest worden en dat de kinderen van de overledene begrafenisrituelen uitvoeren.

——————–
De dans Tandok
Tandokdans is een traditionele dans van de Batak in Noord-Tapanuli, Noord-Sumatra. Het is een traditionele dans, die nauw verwant is aan de agrarische cultuur van de Batak-bevolking. Deze dans vertelt over de activiteit van het oogsten van rijst, die wordt uitgevoerd door vrouwen in de velden.

——————–
De Tongkat Panaluan-dans
De Tongkat Panaluan-dans is de meest heilige dans voor de Batak-gemeenschap, omdat deze dans een diepe betekenis heeft voor de mensen die in het verleden direct spiritueel contact hadden met de levensgeest van de Batak-mensen, genaamd Mula Jadi Na Bolon. Aangenomen wordt, dat Tongkat Panaluan een directe communicatieverbinding is met Mula Jadi Na Bolon. Het geloof van de Batakgemeenschap in Mula Jadi Na Bolon is een geloof, dat in het verleden door voorouders werd overgedragen aan de Batak-bevolking, die nog steeds de lokale religies op het eiland Samosir aanhangen.


Random foto’s


Ruma Bolon, traditioneel huis

Ruma Bolon is een traditioneel huis uit Noord-Sumatra van de Batak-stammen. Rumah Bolon is een symbool van de identiteit van de Batak-bevolking die in Noord-Sumatra leeft. In de oudheid was het huis van Bolon de residentie van 13 koningen die in Noord-Sumatra woonden.
Er zijn verschillende soorten Bolon-huizen in de Batak-samenleving, namelijk Bolon Toba-huis, Bolon Simalungun-huis, Bolon Karo-huis, Bolon Mandailing-huis, Bolon Pakpak-huis, Bolon Angkola-huis. Elk huis heeft zijn eigen kenmerken.
Een Ruma Bolon heeft een rechthoekige vorm en staat op palen en staat op circa 1,75 meter vanaf de grond. De hoogte van het Bolonhuis zorgt ervoor dat bewoners of gasten die het huis willen betreden gebruik maken van trappen. De trap van Bolon bevindt zich in het midden van het huis.

Ruma Bolon Toba

—————–
Ruma Bolon Simalungun

—————–
Ruma Bolon Karo
—————–

Ruma Bolon Pakpak


Random foto’s

President Jokowi en echtgenote op bezoek bij de Batakkers in Batak Adat kleding


Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: