Het Dayak Volk van Kalimantan

Volgens verschillende bronnen zijn er in Indonesie ongveer 300 etnische groeperingen. Deze ethnische groeringen zijn onderverdeeld in ruim 1700 “suku” (sub-groepen, stammen).

—————————–

Het Dayak Volk telt ongeveer 6 miljoen mensen.
De Dayaks zijn waarschijnlijk rechtstreekse afstammelingen van de Austronesische landbouwers, die omstreeks 2000 v.Chr. vanuit de Filipijnen de Indonesische archipel koloniseerden, waarbij zij mogelijkerwijs de voordien hier van de jacht levende Papoeïde of Negrito bevolking assimileerden. De Dayaks hebben waarschijnlijk veel van de levensstijl van deze oer-Maleiers behouden. Wel leerden zij omstreeks 400 v.Chr. de ijzerbewerking door contacten met de Dong Soncultuur uit Indochina.

Er zijn zeven belangrijke etnische sub-groepen van de Dayaks:
Ngaju,
Apo Kayan,
Iban (zee Dayak) of Hivan,
Bidayuh (Land Dayak) of Klemantan,
Kadazan, Dusun, Murut,
Punan,
Ot Danum.
Elk van deze etnische sub-groepen is onderverdeeld in zeer vele sub-suku (“stammen”).

De naam “Dayak” wordt niet door de Dayak zelf gebruikt. Zij identificeren zich als leden van de verschillende stammen. Deze hebben dan ook elk een eigen taal of dialect, zoals Iban, Kenyah en Ma’anjan, een eigen cultuur, eigen gewoontes en eigen mate aan contact met de buitenwereld. De grootste van deze groepen is de Iban.

De Dayaks bouwen traditionele grote, langwerpige huizen (longhouses), waarin een hele clan, bestaande uit een groot aantal gezinnen, samenwoont.

Van oorsprong hebben de Dayaks een animistische religie waarin de natuur, geesten en voorouderverering centraal staan. Veel Dayaks hebben zich bekeerd tot het christendom. Aangezien zij vooral een sociaal volk zijn, dat houdt van feesten, dansen, varkensvlees en het drinken van veel rijstwijn, hebben zich slechts weinigen bekeerd tot de islam.

In het verleden waren de Dayak berucht als koppensnellers Tot zo’n honderd jaar geleden was het heel normaal om de hoofden van vijanden af te hakken en op een paal te zetten. Het Nederlandse koloniale bestuur en de Indonesische autoriteiten hebben deze praktijk echter grotendeels onderdrukt.


Dayak Ngaju


Dayak Apo Kayan


Dayak Punan


Dayak Ot Danum


Dayak Maanyan



Traditionele dansen

 Tari Pedang Mualang
De mualang-zwaarddans is een dans die meestal wordt uitgevoerd voor het vermaak van de gemeenschap, zoals het Dayak Gawai-evenement, namelijk het rijstoogstfeest, Gawai Belaki Bini of bruiloften en ook andere evenementen. Deze traditionele dans uit West-Kalimantan toont aantrekkelijke bewegingen met het zwaard als een eigenschap van de dans.

——————-
De dans Gantar
Het unieke van deze dans is het gebruik van een gantar of lang stok. Aan het uiteinde van de stok was vastgebonden of hing een menselijke schedel gewikkeld in rode doek en versierd met ibus. De dansers dansen al zingend rond en om hun middel zijn de dansers gebonden aan Mandau, een traditioneel wapen van de mensen van Oost-Kalimantan.

——————-
De dans Tari Ruai

——————-
De dans Kinyah Mandau.
  De dansers in deze dans zijn mannen en vrouwen. De choreografie van deze dans is een vermening van vechtsporten, theatrale kunsten en zelfverdedigingssporten. De gebruikte kostuums zijn typische Dayak-kleding met een haarband versierd met veren van neushoornvogels.  


Traditionele huizen

Dayak Maanyan

——————-
Rumah Adat Betang Tambaba
Dit gebouw heeft een ontwerp, dat het leven van de Dayak-stam in het algemeen weergeeft. De belangrijkste grondstof voor dit huis is hout met ijzerhoutsoort. Zodat het, gezien in termen van architectonische duurzaamheid, als zeer sterk wordt geclassificeerd. Dit gebouw heeft een rechthoekige vorm en fungeert als onderkomen voor meerdere gezinnen.

——————-
Betang Muara Mea traditioneel huis
Het Muara Mea Betang-huis is van de Dayak-stammen die rond de berg Purei wonen. In tegenstelling tot Tambaba lijkt het ontwerp en de architectuur van dit huis moderner. De muren zijn geverfd en geschilderd.

——————-
Betang Toyoi traditioneel huis
Dit traditionele huis in Central Kalimantan wordt bewoond door veel gezinnen, zelfs 20 gezinnen in één.
Dit Betanghuis heet Toyoi omdat de eerste persoon die dit huis bouwde Toyoi Panji was. Volgens buurtbewoners is dit huis meer dan 150 jaar geleden gebouwd.
Het ijzerhout dat als basismateriaal is gebruikt, is stevig en sterk. Inderdaad, deze woning heeft meerdere keren renovatie ondergaan, maar er zijn geen noemenswaardige veranderingen.

——————-
Betang Damang Batu traditioneel huis
Dit traditionele huis is gelegen in Gunung Mas, in het dorp Tumbang Anoi, Kahayan Hulu Utara. De lokale bevolking denkt, dat Tamanggung Runjan, die uit Tewah kwam, het had gebouwd.
Het bouwjaar van dit huis was rond 1868, wat betekent dat het een van de Betang-huizen is van de Dayak-stam dat erg oud is. Het stenen damang-gebouw kijkt direct uit op de Kahayan-rivier.


Random foto’s


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: