Het nieuwe Cafe
Op 40 meter links van mijn huis stond het Cafe, tot voor enkele dagen. Hier kwamen voornamelijk de oudere mannen bijeen; het was een plek, waar veel gehandeld werd. Ook mannen van buiten de desa kwamen hier. De uitbaatster is Ibu Nginem, het cafe heet daarom Cafe Nginem.
Het Cafe stond op grond, die toebehoorde aan iemand, die er nu een huis op wil bouwen. Het Cafe moest dus worden afgebroken. Maar omdat het Cafe een belangrijke ontmoetingsplaats is, is besloten, om het Cafe opnieuw te bouwen, nu op 50 meter van mijn huis. Daar was nog een stukje land vrij.
Een 7-tal mannen uit mijn buurt hebben het oude Cafe afgebroken, en een nieuw Cafe gebouwd. Dit in het kader van gotong-royong (zeg maar burenhulp, wijkhulp). Zij worden niet betaald, maar krijgen eten, rokerij en te drinken.
Het nieuwe Cafe is een copie van het oude. Bijna helemaal van bamboe. De kozijnen zijn van hout. Op het dak liggen dakpannen. De werkzaamheden, zoals te zien op de foto’s hieronder, hebben anderhalve week geduurd.
Over 2 dagen gaat het nieuwe Cafe open. Dan zullen de mannen elkaar hier weer ontmoeten. Geserveerd wordt voornamelijk koffie en thee. Alcohol en frisdranken zijn er niet te krijgen. De uitbaters zijn 2 oudere dames, Myra en Nginem. Zij zijn er van ’s ochtends tot sluitingstijd laat op de avond.
Bestemmingsplannen, bouwvergunningen, en andere vergunningen, waren niet nodig. Bouwvergunningen bestaan wel, alleen voor grotere projecten, zoals een Minimarkt, of een bedrijf, dat lawaai kan veroorzaken. Daar kunnen de omwonenden bezwaar tegen maken.
De uitbaatsters van de Warung en het Cafe hebben geen last van overheidsbemoeienis. Er wordt geen belasting betaald, er is geen boekhouding, een vergunning is niet nodig, er is geen controle van een of andere Autoriteit.
Foto’s van de bouw van het nieuwe Cafe
Het nieuwe Cafe is klaar
Wat geweldig dat dit zo maar kan en dat het ook nog in goed overleg en samenwerking gebeurt. Een voorbeeld voor de Westerse landen.
LikeLike