Regenseizoen begonnen (2 okt. 2016)


Regenwolken

Inmiddels is het regenseizoen duidelijk begonnen. Bijna elke dag regen, en vaak ook onweer. De ochtenden zijn mooi helder; rond het middaguur wordt het zeer heet (33-36 C) en komen de wolken opzetten met later op de middag de regen, vaak langdurig. Nog geen tropische plensbuien, maar die komen later.
Het regenseizoen is begint gewoonlijk in november; oktober is de aanloop. Ik heb al eerder gemeld, dat El Nina het weer danig in de war heeft gebracht. We hebben eigenlijk geen droog seizoen gehad dit jaar.
Het vroege begin van het regenseizoen is een strop voor de boeren. Het is nl bijna tijd om de kedelai te oogsten, maar door het natte weer zal de opbrengst matig tot slecht zijn. Dus verlies voor de boeren. Hetzelfde geldt voor de mais. De mais, die hier wordt verbouwd, is bestemd voor consumptie. Een lekkernij hier is geroosterde mais; pedas (pittig) of niet. Kosten voor 1 geroosterde maiskolf rp 2000.
De komst van het regenseizoen betekent weer veel stroomuitval. De electiciteitsdraden zijn allemaal bovengronds. Bij heftige regen of wind breken die draden vaak. Zo een stroomstoring kan gauw 3-4 uur duren. Vooral in de avond is dit erg vervelend, geen TV, internet en licht. Je tijd gewoon maar uitzitten.

Jagung bakar – geroosterde mais


 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: