Warung Ibu Wasih (febr. 2016)


Vlakbij mijn huis zijn 2 cafe’s. Cafe Nginem (50 m links van mijn huis) en Warung Ibu Wasih (50 m rechts van mijn huis.

Vandaag zal ik het hebben over Warung Ibu Wasih.

Cafe’s, U kent ze wel. Ze zijn er in vele soorten; mensen komen daar bij elkaar voor de gezelligheid en/of om met elkaar te praten. Er wordt alcohol geschonken, er zijn niet-alcoholische dranken; vaak ook snacks of kleine hapjes.
In mijn desa zijn geen cafe’s, ik schreef het al eerder. Wel hier en daar warungen, die in feite dezelfde functie hebben als cafe’s in europa.
Op  zo’n 80 meter van mijn huis, op de driesprong van de weg naar Balung, staat  zo typische javaanse warung. Helemaal gebouwd van bamboe, maar wel met echte dakpannen. Deze warung biedt geen alcohol, maar wel koffie, thee en frisdranken, die uit een zakje komen (met water aanvullen). Er zijn ook snacks, zoals diverse soorten kroepoek, chips, koekjes en meer. Sigaretten worden ook verkocht. Zelfs kan men er een kop mie krijgen; achter de warung is een klein “keukentje”. Tenslotte kan men er ook benzine voor auto of brommer kopen.
De warug gaat open rond 10 uur in de ochtend, en sluit rond middernacht. Deze warung is van Ibu Wasi, die achter mijn huis woont. Zij is de hele dag in de warung; haar man komt zo nu en dan ook.
Er is de hele dag aanloop, soms wat meer, soms wat minder. Maar met name later op de avond komt de plaatselijke jeugd er (de jongens, meisjes worden geacht daar niet alleen heen te gaan).
Men kan binnen of buiten zitten. De banken zijn van bamboe. Voor mij niet echt gerieflijk, maar de javaan kan heel lang op zijn hurken op de bank zitten. Ik heb mij door een arts laten vertellen, dat de anatomie in de benen van javanen iets anders is dan bij westerlingen, waardoor zij zo lang op hun hurken kunnen blijven zitten.
Ik ga elke dag naar de warung, voor een kop koffie of iets anders. Ik lijk inmiddels goed geintegreerd in de desa; de mensen kijken niet meer op van mij, ik word behandeld als een desa-bewoner. Reizigers, die even een stop willen maken bij de warung, kijken wel verbaasd als ze een blanke zien, maar zij worden snel bijgepraat door de anderen, hoe dat met mij zit.

Maar wat betekent het nu, als ik zeg, dat ik goed geintegreerd ben ? Ben ik een javaan “geworden”, of doe ik ze goed na ? In geen geval, ik ben en blijf een nederlander. Het allerbelangrijkste is, dat ik met de mensen kan communiceren, ik spreek hun taal; en dat waardeert men. Verder ben ik nu goed op de hoogte van de Adat in de desa, het omgaan met elkaar. Uiteraard houd ik daar ten zeerste rekening mee en volg ik ook de Adat; bv. wat wel en wat niet betamelijk is.
Waar de desa-bewoners in het geheel geen ervaring hebben met bule’s (buitenlanders), zal de integratie helemaal van mij moeten komen.
Nederlanders zijn in gesprekken doorgaans direct en vaak op de man af; “malu” speelt geen rol. De javaan is niet direct, en wel “malu” in gesprekken. In contacten met javanen is het van het grootste belang, om de sfeer vriendelijk te houden. Dus geen moeilijke vragen stellen, of controversiele onderwerpen aanroeren. Na afloop moet iedereen met een goed gevoel weer vertrekken. Ik kies hier vaak een middenweg: ik zorg ervoor, dat de sfeer goed blijft, maar zal aan de andere kant zeker niet schromen, om op een vriendelijke manier directe vragen te stellen. De javaan weet, dat ik een bule (buitenlander) ben, en daarom accepteren ze dat van mij, ook al, omdat ik al een paar jaar in de desa woon.
Vriendelijk omgaan met de desa-bewoners en rekening houden met de Adat is de sleutel voor integratie.

1 CCAFF

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Maaltijd vandaag / eten en drinken | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: