Mobieltjes (febr. 2016)


In mijn regio heeft bijna iedereen een mobieltje; zowel mannen als vrouwen. Van deze mobieltjes wordt zeer druk gebruik gemaakt. Waar men vroeger veel voor de TV gekluisterd zat en naar “Sinetrons” keek (soap-series), brengt met name de jeugd nu de tijd door met een mobieltje. Massaal. Achterop de brommer, in de auto, tijdens het wachten voor de kassa in de winkel.
Jongeren, die in de warung bijeen komen, zijn bijna steeds in de weer met hun mobiel.
Facebook en Whatsapp zijn zeer populair hier. Het maken en verzenden van foto’s gebeurt erg veel, en dan met name voor Facebook.
Spelletjes zijn ook populair.
Het verzamelen van telefoon-nummers, bv van iemand, die je pas even hebt gesproken, gebeurt erg veel. Ik sta ook zelf bij tig mensen in het adressen-bestand.

Het meest gebruikte mobieltje is de Samsung. Deze werkt op “paketans” (bundels) en op WIFI.
Voor internet kan men speciale “paketans” kopen. Voor 4 GB betaalt men per maand ongeveer rp 50.000 en voor 1,5 GB ongeveer 30.000. Is men voortijdig erdoor heen, dan krijgt men een sms van de provider met een waarschuwing.
Ik gebruik een paketan voor als de stroom uitvalt en als ik onderweg ben; er is dan geen WIFI is. Een dag (of slechts enkele uren) zonder internet bekomt mij zeer slecht. Zover ben ik dus al heen.
Voor gewoon bellen en sms-sen zijn er bepaalde programma’s. 2  Mensen, die dezelfde provider hebben, kunnen vaak urenlang bellen voor rp 2000. Hier wordt ook veel gebruik van gemaakt, vooral door jongeren, die een vriend of vriendin hebben.
Telkom zorgt voor internet-aansluiting thuis via een kabel.
Ik zelf heb een family-pakket, kosten rp 220.000 per maand. Over het algemeen is de kwaliteit van internet redelijk tot goed. Echter, bij slecht weer kan internet wel eens even uitvallen. Dit is ook ’s ochtends vaak het geval, mogelijk omdat iedereen dan de computer opstart, hetgeen tot overbelasting leidt.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: