Alcohol (17 maart 2015)


De balinese Hattenwijn

Het wordt steeds moeilijk om aan een biertje of een fles wijn te komen. Dit jaar heeft de regering besloten de verkoop van bier niet meer toe te staan in warungen en kleine winkeltjes. Alleen nog in grote supermarkten is nog bier te krijgen.
In Indonesie wordt de balinese “Hattenwijn” geproduceeerd; ook Bintang-bier is een indonesisch produkt, evenals de sterke drank Arak.
Op Bali geldt dezelfde regel, alleen zijn daar veel meer grote  supermarkten dan hier op Oost Java. En veel van die supermarkten hebben nog ook een aparte afdeling voor wijn en sterke drank. Ik weet hier in mijn regio geen winkel, waar ik een fles wijn zou kunnen kopen. Bier lukt nog wel.
De wijn op Bali is erg duur. Buitenlandse importwijnen kosten minimaal ongeveer 20 euro per fles. De wijn, die op Bali wordt gemaakt (onder andere de Hatten-wijn) is goedkoper, vanaf ongeveer 12 euro per fles. Ik hoor verschillend praten over deze Bali-wijn. De een vindt hem lekker, de ander niet om te drinken.
Zowel op Bali als op Java is huisgemaakte arak (sterke drank) te koop. Het is echter levensgevaarlijk om deze arak te drinken. Elk jaar vallen er tientallen, zo geen honderden doden in Indonesie door het drinken van deze arak. Deze arak wordt vermengd met gifstoffen, zoals methanol, spiritus en meer. Natuurlijk zullen de warung-houders U verzekeren, dat de arak te vertrouwen is, maar gelooft U hen niet.
Maar ook officieel uitziende flessen (Smirnoff, Vodka, Gordon en meer) kunnen giftige drank bevatten.
Kijkt U dus goed uit bij het kopen van drank.

Alcohol is volgens de Koran niet toegestaan, even als varkensvlees. Aan het niet eten van varkensvlees houdt iedereen zich, er is nergens varkensvlees te koop; bij alcohol ligt dat anders. Mijn zoon en zijn vrienden drinken graag een biertje mee. Enige discretie is echter op zijn plaats bij het drinken van bier, we drinken het binnen.

In Indonesie geproduceerde arak


 

 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Maaltijd vandaag / eten en drinken | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: