Motoren (28 sept. 2014)


Het meest voorkomende model

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen bromfietsen en motoren. Daarnaast zijn er nog andere gemotoriseerde twee-wielers met allerlei beperkingen. Al deze soorten gemotoriseerde twee-wielers hebben hun eigen regels. Althans, zo was het toen ik indertijd Nederland verliet.
In Indonesie is er alleen maar de motorbike. Een bromfiets / motor. Vrijwel elk gezin heeft er tenminste 1.
De meeste motorbikes hebben een CC  van 110, 115, 125 en 150. Er zijn zwaardere modellen, maar die zijn veel duurder. Een motorbike kost nieuw rond de rp 14.000.000.
Het feit, dat bijna iedereen een motorbike heeft, betekent onder meer, dat er naar mijn desa geen openbaar vervoer meer is; een bemo (mini bus) kan niet uit. Het aantal bemo’s in Indonesie is sterk afgenomen. Maar in de buurt is er altijd wel iemand, die mij naar de grote weg kan brengen, waar wel openbaar vervoer is.
De motorbike wordt voor van alles gebruikt. Vader, moeder en 2-3 kinderen gaan ermee een dagje uit. Veel bakso-verkopers hebben een “kook-stellage” achter op de motorbike, en zijn dus mobiel.
Minder prettig is, dat de motorbike overal mee naartoe wordt genomen; het parkeren van een motorbike komt weinig voor. Op een pasar malam bijvoorbeeld moet je je langs vele motorbikes heen draaien om vooruit te komen. Alleen in grotere steden is bewaakt parkeren. Op vele plekken, waar je denkt rustig te kunnen kuieren, zijn er die motorbikes.
De meeste motorbikes worden op krediet gekocht. Zeer veel motorbikes worden gestolen. Met een speciaal tangetje kan het stuurslot in 1-2 seconden worden vernield, en met een aangepaste sleutel ben je in mum van tijd vertrokken.  De bestolen eigenaar blijft met een groot probleem achter. Die vele diefstallen van motorbikes zijn de reden, dat men zijn motorbike niet alleen wil laten. Die gaat dus overal mee naar toe. ’s Avonds wordt de motorbike in huis gestald.
Als ik in de desa naar de markt ga, dan wordt mij gezegd, dat ik de motorbike niet moet parkeren bij de markt; die gaat dus mee de markt op.
Overigens zijn de berijders van motorbikes over het algemeen zeer ongedisciplineerd  op de weg. Zeer hard rijden, zig-zaggend toegemoetkomend verkeer vermijdend. De meeste dodelijke ongevallen zijn ongevallen met motorbikes.
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat toeren op zo’n motorbike in de namiddag, als de hitte wat afneemt, erg plezierig is.


 

 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: