Het weer (23 sept. 2014)


kedelai

Kedelai klaar voor de oogst

Het weer is momenteel onplezierig. Tot de middag veel zon en helder, in de namiddag half tot soms zwaar bewolkt, maar geen regen. Het is overal zeer droog. Dat betekent veel “abu” (stof) in de lucht, waar veel mensen ziek van worden. Op veel plaatsen op Java erge droogte, bijvoorbeeld in Lumajang, hier 2 uur rijden vandaan. De temperatuur overdag loopt nu op tot 33 C. De nachten zijn nog fris met 23-24 C, dus iets minder koud.
De waterput tegenover mijn huis huis staat droog, is nog niet eerder voorgekomen. Gelukkig is er nog water in de put achter mijn huis.
Waterleidingen zijn hier niet in de regio. In grote steden wel, maar het water, dat het waterbedrijf PAM levert, is niet drinkbaar. De WC doorspoelen (ik ben een van de zeer weinigen, die een WC heeft), gebeurt door met een kom, water uit de waterbak, die in de badkamer is, in de pot te scheppen. Waar de riolering buiten uitkomt, weet ik niet, en ik wil het eigenlijk ook niet weten.
In de desa dus alleen waterputten. Na koken, kan dat water gedronken worden. Veel huishoudens echter kopen drinkwater in de winkel.

Er is wel een omslag in het weer merkbaar, als aanloop naar het regenseizoen. Vaak veel wind. De namiddag bewolking wordt donkerder. Het regenseizoen begint met zo nu en dan een forse bui, beginnend in oktober tot het volle regenseizoen eind november.
Over ruim een week begint de oogst van de kedelai (grondstof voor tahu / tempe en soja), waarna de sawah’s klaar gemaakt worden voor de rijst. Waarschijnlijk is er dan al genoeg water gevallen voor de sawah’s.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: