Zweepslagen in Aceh
Het Provinciale Bestuur van Aceh heeft een wet uitgevaardigd, waardoor sex tussen homo’s bestraft kan worden met 100 zweepslagen.
Op alcohol-gebruik, gokken en vreemd gaan stonden al zweepslagen.
Het Provinciale Bestuur wil hiermee de Sharia-wetgeving verder implementeren.
Aceh heeft een speciale status binnen Indonesie. Het is de enige provincie, waar de Sharia-wetgeving geldt. Plannen voor de invoering van steniging zijn door Jakarta tegengehouden.
Aceh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders, inclusief de voormalige Nederlandse koloniale overheersing en de huidige Indonesische regering. Aceh is van oudsher veel sterker gericht op de Arabische landen, dan de rest van Indonesie.
In 1873 verklaarde Nederland Aceh de oorlog. Een langdurige en bloedige strijd was het gevolg. Pas in 1904 lukte het generaal Van Heutsz geheel Aceh te bezetten, al slaagden de Nederlanders er nooit in de bevolking volledig te onderwerpen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog braken er geregeld grote opstanden uit, die met geweld door de Nederlanders werden neergeslagen.
Ook na de onafhankelijkheid van Indonesie bleef het onrustig in Aceh. Zo was er een guerilla-strijd, die jaren heeft geduurd.
Door de tsunami van 26 december 2004 is er toenadering ontstaan tussen de partijen, resulterend in een bestand waarbij GAM-leden de wapenen inleverden. Op 17 juli 2005 kondigt de Indonesische minister van Communicatie Sofyan Djalil vanuit Helsinki aan dat de GAM en de regering op 15 augustus een vredesovereenkomst zouden tekenen dat het einde zou betekenen van de dertigjarige onafhankelijkheidsstrijd.
De sleutel voor een andere wetgeving ligt bij de bevolking van Aceh. Zij kunnen bij verkiezingen stemmen op partijen, die geen sharia-wetgeving willen.
In de rest van Indonesie is de invoering van de Sharia-wetgeving geen item. Enkele kleine groepen, zoals de FPI, willen dit wel.