Laatste weken veel sterfgevallen (30 july 2021)


Laatste reis naar het kerkhof

Het is nu op Java het droge seizoen, ook wel het koude seizoen genoemd.
Tot 8 uur in de ochtend is het bijzonder fris, en in de avond ook. De middagtemperaturen komen tot  plm 30 C.
In dit jaargetij zijn ook veel mensen ziek; forse verkoudheid of griep, hier hebben ze het over typhus, maar dat kan het niet zijn, want bij echte typhus komt de overheid in actie.
Verder is suikerziekte veel voorkomend hier. Suikerziekte wordt vooral veroorzaakt, zo heb ik mij laten vertellen, door het vele rijst eten. Velen sterven vanwege suikerziekte.
De laatste weken zijn er erg veel sterfgevallen in mijn desa; in mijn buurtje een paar dagen geleden 5 sterfgevallen binnen 24 uur, en in een andere buurt 4 sterfgevallen op 1 dag.  De meeste sterfgevallen hebben met corona niet te maken, van 3 gevallen is bekend dat het corona was.
Vanmiddag weer een sterfgeval, mijn buurvrouw links van mijn huis overleed rond het middaguur. Zij overleed vanwege suikerziekte; zij had 3 dagen in het ziekenhuis gelegen.
Zoveel sterfgevallen heb ik hier nog niet meegemaakt. En bij elk overlijden komen, zoals gebruikelijk, tientallen vrouwen rijst brengen en voor de laatste groet,  en de mannen komen op vastgestelde data bijeen voor gebedsdiensten.
De gemeenschap is er bij een geboorte, bij een huwelijk en bij een afscheid. Bij een afscheid is er geen begrafenisondernemer, geen opbaren in een centrum, geen bloemen bestellen, geen orde van  dienst; de gemeenschap doet het allemaal zelf volgens de regels van de Adat.
Ontroerend.

Een eenvoudige islamitische beraafplaats


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: