Geen verplichte hoofddoek op scholen (5 febr. 2021)


De regering heeft een gezamenlijk ministerieel besluit (SKB) uitgevaardigd dat openbare scholen verbiedt religieuze kledij voor te schrijven na controverse over een openbare school in Padang, West-Sumatra, die de hoofddoek verplicht had gesteld voor alle vrouwelijke studenten. De verordening is een opluchting voor onderwijzers over de hele archipel, die hopen dat het een stap zal zijn in de richting van een einde aan religieuze onverdraagzaamheid en discriminatie binnen de onderwijsinstellingen van het land.

Het gezamenlijke decreet, ondertekend door minister van Binnenlandse Zaken Tito Karnavian, minister van Religieuze Zaken Yaqut Cholil Qoumas en minister van Onderwijs en Cultuur Nadiem Makarim, laat leerlingen van openbare scholen zelf beslissen of ze religieuze kledij dragen of niet. “Het belangrijkste punt […] is dat het recht om religieuze kledij te dragen de vrijheid is van elk individu en niet door de school moet worden afgedwongen”, zei Nadiem woensdag. “Daarom mogen regionale besturen of schoolbesturen het dragen van religieuze kleding niet afdwingen of verbieden aan studenten van openbare scholen.”

De regering beval openbare scholen en lokale besturen in het hele land om alle regels in te trekken die studenten verplichten of verbieden om religieuze kledij te dragen als onderdeel van hun uniform binnen 30 dagen na de uitvaardiging van het decreet op woensdag.

De in Jakarta gevestigde mensenrechtenorganisatie SETARA Institute zei dat de zaak geen op zichzelf staand incident was. De groep registreerde tussen 2016 en 2018 minstens zeven vergelijkbare gevallen op scholen in Riau, Oost-Java en Yogyakarta. De groep zei dat dergelijke incidenten plaatsvonden als gevolg van sterk majoritarisme, een neiging van de meerderheidsgroep die in een gebied woont om hun dominante waarden als collectief te beschouwen. SETARA zei, dat de zaak in Padang kan duiden op een dieper probleem van onverdraagzaamheid in het land.


 

Categorieën: Islam / Religie | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: