Zware regenval (6 febr. 2021)


 

Mijn tuin

De afgelopen weken is het volop regenseizoen. Vooral de laatste 2 weken valt er enorm veel regen. Tot het middaguur is het droog, en dan komt de bewolking opzetten. Tot in de late avond regent het dan, meestal met zware buien, die even afzwakken en weer terugkomen. Ook is er toenemende onweer vooral in de avonduren.
Er zijn vele video’s op de socale media over overstromingen en landverschuivingen in Indonesie; Java wordt zwaar getoffen. Veel verwoestingen worden ook veroorzaakt door heftige winden.

De vele regen zorgt ervoor, dat de prijzen van goenten en fruit stijgen. Soms zelfs zijn bepaalde groenen of fruit vrijwel niet te verkrijgen.
Cabe (pepertjes), waar men hier niet zonder kan bij de bereiding van maaltijden, kost gewoonlijk per kilo rp 20.000. Nu rp 50.000 of meer.
Papaya is niet te krijgen, op het veld verrot door de regen. Het is nu het ramboetan seizoen, maar de oogst is minimaal. Inheeemse appels zijn er bijna niet.
De prijs van sommige groenten (genoeg voor 1 maaltijd) is gestegen van rp 500 naar rp 1000.
Een en ander wil niet zeggen, dat het moeilijker wordt om maaltijden te bereiden, maar de keuze uit produkten op de markt is enigszins beperkt.
Door de vele regen zal de rijst, die over ongeveer anderhalve maand wordt geoogst, van mindere kwaliteit zijn. Er zijn sawah’s, waar niet geoogst kan worden, omdat de rijst “verdronken” is.

——————–

Verdronken sawah’s

——————–
Voor mijn huis 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: