Over het afgelopen corona-jaar, FPI verboden en de beste wensen voor 2021 (31 dec. 2020)


Ik wens U allen het beste voor het komende nieuwe jaar

Het afgelopen jaar stond in Indonesie geheel in het teken van corona, net zoals in Nederland.
Ik heb geprobeerd om via mijn berichten op dit blog U een beeld te schetsen hoe het mijn desa vergaat tijdens corona. Niet erg spectaculair; geen lock-down, veel mondmaskers en veel plekken om de handen te wassen. Voor de rest gaat het leven in de desa gewoon zijn gang. Dit kan ook niet anders, omdat de hele regio hier de kost verdient met landbouw; de gewassen (rijst, mais, jerukken, suiker en veel meer) moeten op tijd worden gezaaid / geplant en later weer worden geoogst.

Corona slaat vooral toe op Java en Bali. Ook hier min of meer dezelfde problemen als in Nederland; groepen, die zich niet aan de anti-coronamaatregelen houden, beperking van al het openbaar vervoer, beperkingen voor het reizen, geen grote bijeenkomsten, hoe om te gaan met moskee- en kerkbezoek.
Over de rampzalige toestand op Bali heb ik verslag gedaan.

De stad Jember zal met de jaarwisseling min of meer worden afgesloten. Ik heb vernomen, dat op de grote wegen naar Jember-stad politie aanwezig is om tevoorkomen, dat grote aantallen mensen de jaarwisseling in Jember-stad willen vieren. Er wordt rond verteld, dat tijdens de jaarwisseling de straatverlichting in Jember-stad uit is, dus een donkere stad.

Zelf voel ik mij niet erg beperkt door corona. Ik kan met de auto of de motor overal heen. Wel moet ik steeds mondmaskers meenemen en desinfecterende spray. Maar leuke uitjes zijn er niet bij; alle toeristische plekken zijn gesloten.

Tot slot nog een zeer goed bericht. De regering heeft een paar dagen geleden de beruchte FPI, een radicaaal-islamitische beweging, verboden. De FPI staat bekend om haar “handhavingsacties” jegens niet-Islamitische activiteiten, voornamelijk tijdens de vastenmaand Ramadan. Deze handhavingsacties worden uitgevoerd door paramilitaire groepen of knokploegen. Niet zelden behelzen de acties van de FPI vernielingen van eigendommen, bijvoorbeeld door ruiten en inboedel van discotheken en bars te vernielen.
Hoewel de organisatie de Islam zegt uit te dragen, zijn de handelingen van de FPI volgens velen in strijd met de leer en de principes van de Islam. De handelingen hebben dan ook vaak meer weg van vandalisme.
De leider van de beweging is Habib Muhammad Riziek Syihab, een onnozele blaaskaak van het zuiverste soort.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: