De Puskesmas (8 maart 2020)


De Puskesmas in mijn desa

Elke desa heeft een Puskesmas; puskesmas is een afkorting van “Pusat Kesehatan Masyarakat” hetgeen betekent: Gezondheidscentrum”.
De Puskesmas was vroeger een veredelde huisartsenpost; tegenwoordig is de puskesmas in veel desa’s bijna een mini-ziekenhuis. De puskesmas is van de overheid. Er zijn grote en kleine puskesmas-sen.
De puskesmas is mijn desa is enige maanden geheel verbouwd. Patienten kunnen nu ook worden opgenomen in een aparte vleugel.
Aan de puskesmas in mijn desa zijn artsen verbonden, er is een apotheek, een tandarts (op dit moment vacant), voorzieningen voor Eerste Hulp en voor Bevallingen. Opname van patienten, waarbij een infuus noodzakelijk is, is ook mogelijk, indien de aard van de ziekte dit toelaat.

Bij de puskesmas kan men terecht voor alle niet al te ernstige zaken en ook voor bevallingen. Er is geen operatie-kamer; voor een operatie moet men terecht in een van de ziekenhuizen in Jember.
De puskesmas is gratis voor hen, die lid zijn van de BPJS (de landelijke ziektekosten-verzekering). Voor hen, die geen lid zijn, zijn de kosten echter minimaal.
Wil men naar een specialist, of naar een ziekenhuis in Jember, dan moet men bij de puskesmas een verwijs-brief ophalen, indien men voor vergoeding door de BPJS in aanmerking wil komen.

De ambulance, die op de foto hierboven geparkeerd staat bij de puskesmas, is door de huidige Bupati (districtsbestuurder) geschonken, toen zij bijna 4 jaar geleden werd gekozen als bupati. Alle desa’s in het district Jember hebben toen een ambulance gekregen.

Alle puskesmas-sen in mijn regio zijn of worden verbouwd. Ze worden rood-wit geverfd van buiten. Ik zelf heb met de puskesmas goede ervaringen.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: