De maaltijd vandaag (28 mei 2018)


De maaltijd vandaag werd genuttigd na het openen van de vasten (“buka puasa”) rond 17.30 uur.
De maaltijd bestond uit:
* witte rijst,
* pepes: in bananenblad gestoomde vis met sambal),
* groenten-schotel: bladgroenten met tauge in bouillon,
* banaantjes,
* stukjes ananas,
* kroepoek.

De maaltijden in mijn regio (en heel Java) zijn niet de gerechten, die men kan krijgen in de chinees-indische restaurants in Nederland. Alleeen gado-gado is hier bij warungen te krijgen. Alle andere in Nederland bekende indische gerechten (foe yong hai, kip in ketjap-saus, de diverse soepen, tjap tjoi) hebben hun oorsprong in de nederlandse tijd in Indonesie. Wat betreft de bekende rijst-tafel in Nederland: uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden gebruikt om alles op te dienen. De rijsttafel werd verspreid door Indië gangers die zich voor de oorlog vestigden in Nederland.
De javanen, die ik spreek, kennen de rijst-tafel niet.


 

 

Categorieën: Maaltijd vandaag / eten en drinken | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: