De Gunung Agung en de desa (1 december 2017)


Hulpdienst op zoek naar slachtoffers

In de desa is men op de hoogte van de problemen met de Gunung Agung op Bali, maar het is voor de desa-bewoners een ver-van-hun-bed-show.
Het leven gaat in de desa gaat gestaag zijn gang, zoals het al eeuwen gebeurt.
Het regenseizoen is volop aan de gang, bijna elke dag uren lang regen, maar de zware tropische buien komen naar verwachting binnenkort. De regio van mijn desa heeft niet te maken met landverschuivingen, immers liggend in een laagvlakte. Wel zeer zware tropische buien, omvallende bomen en sawah’s, die langere tijd onder water komen te staan, waardoor de rijst verrot. Tijdens de urenlange regen is het erg stil in de desa. De boeren werken echter gewoon door, en gaan door de stromende regen later weer naar huis; voor natte kleren is men niet bang.
Gevaarlijk wordt het voor de boeren, als straks de heftige onweersbuien komen; elk jaar sterven er weer boeren op de sawah’s, getroffen door de bliksem.
Elders onder meer op Java veel problemen met het weer; zo zijn er op midden Java veel doden gevallen tijdens overstromingen en landverschuivingen. En het regenseizoen is eigenlijk pas begonnen.
Het kan er in Indonesie bijzonder heftig aan toe gaan tijdens het regen-seizoen.
Opmerkelijk is, dat de problemen  met de Gunung Agung wereldwijde aandacht krijgen. Bali is het troetelkind van de toeristen. De problemen op Java echter krijgen vrijwel geen aandacht, terwijl daar tot nog toe vele doden zijn gevallen. Maar Java is, op enkele gebieden na, geen troetelkind van toeristen.


 

 

Categorieën: Bali, Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: