Gotong royong


gotong royong

Vanavond is een deel van een kleine weg achter mijn huis, gerenoveerd. Dit werd gedaan door de buurtbewoners, in het kader van het “gotong royong” (vrijwillige dienstbaarheid in de buurt). Ongeveer 15 mannen waren bij het werk betrokken. Het materiaal (cement en stenen) werd ook door de buurtbewoners betaald.
Het gotong royong komt nog veel voor in de desa. Vooral voor de “kleinere klussen” in de desa. Pa RT regelt een en ander. Pa RT is verantwoordelijk voor een klein wijkje (een paar straten) in de desa. Boven hem staat Pa RW, die een grotere wijk onder zijn hoede heeft, met onder hem dus een paar Pa RT’s. Boven Pa RW staat Pa Kampung. Pa Kampung heeft een aantal Pa RW’s onder zijn hoede. Mijn desa telt ongeveer 20.000 inwoners, en is onderverdeeld in 4 Kampungs, met aan het hoofd een Pa Kampung. Boven de Pa Kampungs staat Pa Tinggi, de burgemeester. Al deze functionarissen worden om de 5 jaar gekozen, en krijgen een kleine vergoeding. Alleen de 4 Pa Kampung’s en de burgemeester zijn in volledige dienst.
De RT’s en de RW’s hebben een nummer. Ik woon in: RT 2, RW 8 van mijn desa. Als men iemand in een desa wil bezoeken, dan is het zaak om het nummer van de RT en de RW te weten. Straatnamen zijn niet gebruikelijk.

gotong royong


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: