Ubud, Bali (juni 2016)


De nieuwe tolweg bij Denpasar

Inmiddels ben ik al enige dagen in Ubud op Bali. De reis van mijn desa naar Ubud, met 1 overnachting in Surabaya, is mij zeer goed bevallen; een rustige, relaxte reis. De vlucht van Surabaya naar Denpasar duurde 40 minuten. Zie mijn vorige bericht hierover.
Bij de Airport werd ik opgehaald, en gingen we met de auto naar  Ubud via nieuwe tolwegen door Mangrove-bossen. Vlakbij de Airport is een groot gebied met Mangrove bossen. Hier is veel om te doen, omdat men het wil volbouwen. Er is veel protest tegen. Maar inmiddels zijn er al wel grote tol-wegen door deze bossen gebouwd.
Ubud is een smerig stadje aan het worden. Van ’s ochtends tot halverwege de avond overal file’s, en ronkende motoren met de daarbij behorende uitlaatgassen. En overal duizenden toeristen. Mooie plekjes net buiten Ubud, zijn inmiddels ook volgebouwd. Nyuh Kuning, waar ik vroeger woonde, was een rustig dorpje; een groot deel is nu ook al volgebouwd.
Al mijn nederlandse kennissen zijn om uiteenlopende redenen weer terug in Nederland. Voor velen is de dure “buitenland-ziektekosten-verzekering” de reden. De basisverzekering in Nederland vervalt als men langer dan een jaar in Indonesie verblijft.
Ik toer wat met mijn bommer buiten Ubud, op zoek naar nog mooie plekjes.
Het weer in Ubud is veel aangenamer dan in mijn desa. Niet zo heet en in de avond heerlijk koel. Mijn desa ligt in een laagvlakte en daar stroomt de hitte naar toe.
Inmiddels begint de “heimwee” naar mijn desa al toe te slaan. Ik ken in Ubud dus niemand meer. Mijn koffie om 6 uur ’s avonds drink ik maar alleen, en niet zoals in de desa, in de warung 50 meter verderop, waar altijd gezelschap is, en waar ik iedereen ken.
Goed en lekker eten kan overal in Ubud, in alle prijsklassen. Echter alleen eten smaakt toch niet optimaal.
Over ongeveer een week ga ik weer terug naar de desa, op dezelfde manier als op de heenreis. 1 Dag voor Lebaran (het Suikerfeest) ben ik weer in de desa, en kan ik de volgende dag dus Lebaran meevieren.

Ubud

ubud


 

Categorieën: Bali, Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: