Treinreis Tanggul – Surabaya en verder naar Bali (19 juni 2016)


Station Tanggul

Vandaag ben ik voor 2 weken naar Bali, Ubud, afgereisd. Vanuit Jember ben ik al vaker naar Bali gereisd, maar dan met de auto. Van Jember naar Banyuwangi 4-5 uur, daarna de oversteek naar Bali per ferry, 1-2 uur en vervolgens naar Ubud, ongeveer 5-6 uur; de tijden zijn afhankelijk van file’s onderweg en de golven tijdens de oversteek. Ik kom dan “gaar” in Ubud aan.
Deze keer een ander reisschema: Van Tanggul (het station na Jember, en het dichtst bij mijn desa) naar Surabaya met de trein, ruim 3 uur. In Surabaya overnachten en de volgende dag vliegen naar Denpasar (40 minuten).
Het hotel in Surabaya had ik geboekt bij Booking.com.
De trein, die ik nam, was de “Mutiara Timur”. Deze vertrekt 2x per dag uit Banyuwangi en gaat via Jember en Tanggul naar Surabaya.
Ik stapte in in Tanggul. De treinreis was zeer relaxed, ik had “kelas eksekutif”: aangename stoel, de rugleuning kon naar achteren, ruim voldoende beenruimte, en AC. Vanwege de Ramadhan waren in de Restauratie slechts 2 diepvriesmaaltijden te bestellen. De trein vertrok precies volgens het schema uit Tanggul, en arriveerde in Surabaya met een vertraging van 4 minuten.
Treinkaartjes kunnen online gekocht worden op de site van de Indonesische Spoorwegen; je krijgt dan een uitgebreide bevestigingsmail, die je op de dag van vertrek bij het loket van het station van vertrek moet inleveren. Betaling is middels onder meer VISA. Het klopte allemaal.
De vlucht van de volgende dag naar Denpasar (40 minuten) had ik ook online geboekt bij Garuda. Ook hier betaling mogelijk middels onder meer VISA. De site werkt goed.
De online boekingsmogelijkheden maken het reizen veel gemakkelijker dan vroeger.
Deze manier van reizen van Jember naar Bali (trein en vliegtuig) duurt dus 1 nacht langer, maar is zeer relaxed. En niet veel duurder, dan wanneer taxi’s worden gebruikt.

Zoals gezegd, was de treinreis Tanggul – Surabaya zeer relaxed. Wat tegen viel, was het “landschappelijk schoon”. Niet veel bijzonders.
Ook in Indonesie zijn er conducteurs, die de kaartjes komen controleren. De conducteur in mijn trein was in gezelschap van een bewapende agent van de Indonesische Spoorwegpolitie. Elders in de trein patrouilleerde nog tweede agent. Waarom weet ik niet, want er was nergens een wanklank te bespeuren. Mogelijk voor “zwartrijders”. In elk geval staat de conducteur er niet alleen voor, mocht er wat gebeuren. Een tip voor Nederland ?

Station Tanggul

trein

trein

Eksekutive wagon

trein

Aankomst te Surabaya


 

Categorieën: Reizen en transport | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: