Het weer, voortzetting regenseizoen (14 juni 2016)


Het is nu midden juni en we zouden al helemaal in het droge seizoen (musim kemarau) moeten zijn. Echter, het regenseizoen weet niet van ophouden. De laatste week elke dag regen, vooral in de namiddag / begin avond en in de nacht. Vandaag weer forse regen- en onweersbuien, ettelijke uren lang. Donkere wolken hangen boven de desa, het lijkt wel een nederlandse herfstdag; de temperatuur is gedaald tot  26 C. Iedereen in de desa heeft het koud, en wil thuis zijn. Velen zijn ziek, “flu”, verkoudheid met hoesten. Het is stil, somber en nat in de desa.
Ongebruikelijk, dat het regenseizoen zo lang duurt. In het droge seizoen regent het slechts zo nu en dan, vaak ook zijn er weken zonder enige neerslag.
De desa-bewonders hebben geen verklaring voor het huidige weer.
De sawah’s lopen geen gevaar door de vele buien, de afwatering is goed hier in de regio. Het regelen van de watertoevoer en waterafvoer voor de sawah’s gebeurt hier door de Dinas Perairan, een overheidsinstantie. Deze verdeelt ook het water voor de vele sawah’s. Soms zijn de kanalen bij mij in de buurt bijna leeg, dan weer is er ruim voldoende water. Zijn ze bijna leeg, dan wordt het water dus naar een andere desa geleid.


 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Het weer, voortzetting regenseizoen (14 juni 2016)

 1. Eddy

  Goed geregeld dat afwateringsysteem, Paul.
  Ja, voor de Javanen is 26 graden “dingin”, echter een verkoeling voor jou. Is de warmte nu wel uit de muren van je huis? Ik kan me voorstellen dat de desa uitgestorven is met zo’n weer.

  Like

  • Dag Eddy,
   Het is goed uit te houden nu. Het zal in july en augustus nog “frisser” worden, althans zo ging het de afgelopen jaren. Maar het weer is duidelijk anders dan vroeger, ook volgens de desa-bewoners.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: