Eindelijk regen ! (10 nov. 2015)


Donkere wolken boven mijn desa

Vandaag is het regenseizoen kennelijk begonnen. De laatste dagen waren er in de middag al donkere wolken, maar tot regen kwam het niet. Elders in mijn regio regende het al wel, soms hard.
Maar vandaag dus in mijn desa. Begin van de middag zeer donkere wolken, wat gerommel en uiteindelijk de regen. Nog geen tropische stortbuien, maar toch. Tot  begin van de avond bleef het regenen.
De stof, die overal is, zal verdwijnen. Het groen zal er weer frisser uit gaan zien. Het gras, dat nu bruin en kurkdroog is, zal binnenkort weer mooi groen zijn. En na enige tijd zullen de waterputten achter het huis weer meer water hebben.
Als het elke dag blijft regen, kunnen de boeren binnenkort de sawah’s klaar maken voor het planten van de rijst. Belangrijkste werk is eerst het ploegen van de sawah’s.
Het regenseizoen is wel het seizoen, waarin veel mensen ziek worden (“flu”- verkouden, onder meer).
Het regenseizoen is ook het seizoen van de stroomuitval. Vaak (minstens eenmaal per week) valt de stroom in de desa uit. Het kan 4-5 uur duren, voordat er weer stroom is. Oorzaak van de stroomuitval is heel vaak een gebroken kabel ergens. De elektriciteitskabels zijn allemaal bovengronds, dus als er een tak op valt door de regen, breekt die en is er stroomuitval. Van een schadevergoeding van het elektriciteitbedrijf is geen sprake, dat kent men hier niet.
Heel vaak valt de stroom ’s avonds uit. Erg vervelend, want je kunt helemaal niets doen, het is aardedonker. Geen radio of TV, geen internet, geen AC; gewoon de tijd met elkaar uitzitten. Toestanden, die in Nederland niet voorkomen.

Tropische stortbui

11111111111111111111


 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: