Districts-verkiezingen op 9 december 2015


Kandidaat Bupati Sugiarto

Op 9 december zijn er verkiezingen voor de functie van Bupati, hoofd van het district Kabupaten Jember, waar mijn desa onder valt. Een kabupaten is een deel van een provincie. Kabupaten Jember is zo groot als een nederlandse provincie. Boven de Bupati staat de Gouverneur van de Provincie, en daarboven de President.
Er zijn 2 kandidaten, een man en een vrouw; beide populair, naar ik heb begrepen. Men kiest hier niet alleen voor de kandidaat, maar ook voor zijn tweede man, dus men kiest een koppel. Ze blijven 5 jaar in functie.
Over het algemeen verlopen verkiezingen hier goed. Grootscheepse stemfraude komt men niet vaak tegen. De procedure van het stemmen en het tellen van de stemmen lijkt op die in Nederland.

Vanochtend was de mannelijke kandidaat, Sugiarto, op tournee in de desa. Vlak bij mijn huis (op 50 m.) is het Cafe (alleen thee en koffie verkrijgbaar !) en daar kon men de Kandidaat ontmoeten. Zo’n 200 desa-bewoners waren gekomen.
Er was ruim politie aanwezig, maar deze konden zich tegoed doen aan Bakso in de warung, tegenover het Cafe. Overigens hadden zij niets te doen.
De kandidaat toonde zich, zoals te verwachten viel, erg vriendelijk. Na een korte toespraak: baby op de arm, met oude oma’s en met jongeren op de foto, iedereen kon een hand krijgen, zich mengen onder de desa-bewoners, een grapje hier en daar. Zelfs ik kreeg een hand van de Kandidaat.
Kritische vragen werden niet gesteld; dit is niet passend in de omgang met hoger geplaatsten.
De verkiezingsbeloften zijn, net zoals in nederland, enorm: gratis medicijnen voor de armsten, asfalt op alle desa-wegen, gratis lagere school, werkgelegenheid voor iedereen en nog veel meer.
Er werden volop T-shirts uitgedeeld met daarop de foto’s van het Kandidaat-koppel.
De Kandidaat was niet naar het centrale veld van de desa gegaan; die is voor grotere kampagnes. Hij wilde de burger ontmoeten !
Al met al een gemoedelijke bedoeling. De Kandidaat heeft de burger ontmoet en dat nog wel vlak bij mijn huis.

Kandidaat Bupati Jember op verkiezingstoernee in mijn desa

sugiarto

sugiarto


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: