Bericht uit Nederland (12 mei 2015)


112

Oma op Java

Ik was in Nederland van 3 mei tot 3 july 2015.

Na een reis van 3 dagen ben ik inmiddels al enkele dagen in Nederland.
Ik trof een schoon en zeer geordend Nederland aan. De trein vertrekt exact op tijd. Alles goed aangeveegd.
Behalve vandaag (maandag) zijn de temperaturen nog niet aan de hoge kant.
Er is mij al enkele malen gevraagd, hoe ik de overgang van de desa naar Groningen ervaar.
Wat mij in de paar dagen, dat ik hier ben, heel erg is opgevallen, zijn de vele ouderen en bejaarden, alleen op straat of in gezelschap van een rollator. Er zijn er ook, die zonder gezelschap op een bankje zitten en voor zich uitkijken. Ik heb vanuit de desa de ontwikkelingen in Nederland met betrekking tot bv. de ouderenzorg gevolgd; de “participatie-samenleving”. Ik zie inderdaad regelmatig ouderen wandelen in gezelschap van een jong iemand, een vijwilliger misschien ? Voor een uurtje per week ? Ik vind het een triest gezicht.
Dit beeld van ouderen alleen is in de desa volstrekt onbekend. Kinderen trekken bij hun ouders in, of de ouders verhuizen naar het huis van hun kind. Eenzame ouderen zijn in de desa onbekend. Ouderen krijgen respect  en verzorging.

Verder is mij erg opgevallen het totaal gebrek aan sociaal leven op straat. Lege straten zijn regel. Een enkele voetganger, fietser en dat is het dan. Iedereen (ieder gezin) lijk voor zichzelf te leven. Zo hier en daar een cafetaria.
Voor mijn huis in Groningen is plaats voor tientallen warungen; echter dat is de nederlandse traditie niet.
Vanaf zo’n 18.00 uur wordt het stil buiten. Een praatje maken met iemand is er niet bij, er is immers niemand op straat.
Bij mij in de desa is de warung vaak een ontmoetingspunt; koffie of thee drinken en even een gesprek hebben, of de laatste nieuwtjes horen. De jeugd ontmoet elkaar vaak ook bij een warung. Waar Wifi is (zoals bij mij thuis), is ook aanloop te verwachten.

Ook zijn mij opgevallen de volle supermarkten, met een aanbod, dat ik nog niet eerder heb gezien in Nederland.
Tig soorten koffie, brood, sauzen en groenten (uit allerlei landen) en nog veel meer. De mensen hier zien er dan ook zeer goed gevoed uit. In Oost Java is zo’n ruim aanbod in supermarkten onbekend. Zelfs in Surabaya.

Oma in Nederland


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: