Sawah’s beschadigd (9 maart 2015)


De laatste dagen hebben we slecht weer gehad, veel regen en veel wind.
Hierdoor zijn veel sawah’s beschadigd, dat wil zeggen op hele stukken van de sawah zijn de rijstplantjes door de wind en de regen plat tegen de grond gedrukt.
Niet hele sawah is plat, maar merkwaardigerwijze alleen stukken in de sawa, soms midden in de sawah, soms alleen aan de zijkanten.
Hier valt niets aan te doen. Deze rijst kan wel geoogst worden, maar is van mindere kwaliteit. En brengt ook minder op voor de boeren.Veel boeren hebben dus een mindere oogst dit jaar, en bijgevolg ook minder inkomsten. Regelingen voor inkomsten-derving bestaan hier niet.
Ik heb gehoord, dat ook jeruk-bomen zijn beschadigd door de wind.

Ik heb altijd begrepen, dat rijst (klaar om te eten) gewoon rijst is.  Maar inmiddels ben ik erachter, dat er heel veel smaken zijn. Er is goedkope rijst, per kilo rp 8000-9000, de duurste rijst is per kilo rp 12.000-13.000. Arme mensen kopen dus de goedkope rijst.
De prijs van rijst is dit jaar al gestegen met ongeveer rp 2000 per kilo.Een gezin van 4 personen eet ongeveer 1 kilo witte rijst per dag.

Een van de ziektes, die hier veel voorkomt, is suikerziekte, diabetes. Een belangrijke oorzaak van deze ziekte is het zeer frequent eten van witte rijst. Er zijn in het verleden al campagnes van de overheid geweest om mensen minder rijst te laten eten, maar dat heeft niets opgeleverd. Er bestaat hier geen maaltijd zonder witte rijst. De mensen weten wel, dat hier diabetes van kan komen, maar het lijkt ondoenlijk om het eetpatroon te veranderen.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: