Het weer (10 febr. 2015)


Sawah onder water, weg oogst.Ondergelopen sawah’s, weg oogst

Het regenseizoen lijkt weer terug. Januari stelde in mijn regio niet zoveel voor, zo nu en dan een regenbui, maar overdag veel zon, en in de namiddag bewolking. Elders op Java de gebruikelijke banjirs (overstromingen), landverschuivingen en meer ellende. Jakarta staat weer in veel delen onder water.
Bij overstromingen of landverschuiving komt er vaak een vluchtelingenstroom op gang, mensen kunnen niet meer in hun huizen wonen. Ze worden dan opgevangen in moskee’s, tenten, grote schuren. De overheid voorziet deze mensen dan van drinken en voeding, hoewel deze hulp regelmatig wat aan de late kant komt.
Sinds een paar dagen in mijn regio dus weer elke dag regen. De rijstvelden lijden er niet onder, want de bewatering is hier goed. Alleen als de sawah’s helemaal onder water komen, is voor de oogst te vrezen. Maar zover lijkt het hier niet te komen. Omdat mijn desa in een heel grote laagvlakte ligt, is er ook geen gevaar voor landverschuivingen. Ook in het verleden hebben zich in mijn regio geen grote problemen voorgedaan in verband met het weer, zo vertellen de ouderen.
Maar dit jaar is het regenseizoen anders dan men gewend is. Het regenseizoen duurt tot april / mei. Vorig jaar in april nog felle onweersbuien.

Jakarta, regenseizoen 2015

Jakarta febr. 2015


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: