Meer blauw op straat (nov. 2014)


Men wil in Nederland blauw (politie) op straat. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Niet overal en altijd is het veilig op straat, sommige straten kun je in de avonduren maar beter mijden.
Meer bruin (kleur politie in Indonesie) op straat hoor je hier de mensen niet zeggen. Je ziet erg weinig politie hier, behalve de verkeerspolitie, die regelmatig grote en kleine verkeerscontroles houdt.
De burgers pakken zelf veel aan; brommer-dieven, winkeldieven en dat soort criminelen worden door de burgers gepakt, geslagen en daarna aan de politie overgeleverd.
Alleen bij ernstige zaken, zoals gewapende overvallen komt de politie in actie. Indonesie geldt als een veilig land; maar kleine criminaliteit komt regelmatig voor.
Voor de burgers is de grootste ergernis, de kans op diefstal van een motor. Motoren worden in de nacht in huis gehaald. Onbeheerd motoren laten staan, dient vermeden te worden; grote kans, dat die gestolen worden.
Een dief van een motor wordt, als hij door de burgers gepakt wordt, in elkaar geslagen, en niet zachtzinnig. Regelmatig overlijden motor-dieven door het pak slaag.
Inbraak in huizen komt, althans bij mij in de desa, bijna niet voor. Er valt weinig te halen, de burgers leven sober, ook wat betreft hun inboedel.

Ik voel mij altijd veilig, ook in een grote stad zoals Jember. Natuurlijk is daar ook criminaliteit, maar ik heb nog nooit gehoord, dat bv. ouderen worden beroofd op straat.
Dat gevoel van veiligheid heb ik helemaal in mijn desa, waar nooit politie komt. In de avonduren maak ik nog wel eens een wandeling, en kom dan ook de plaatselijke hangjongeren tegen. Groepjes jongelui van 14 – 20 jaar, die in een verlaten bushokje zich ophouden met een sigaretje en hun hp. Dit zijn uiterst plezierige ontmoetingen, waar we even wat kletsen. Als ik weer naar huis wil wandelen, gaan ongevraagd 2 of 3 jongeren met mij mee zover, het is immers donker en ik kon wel eens vallen.
Het idee, dat jongeren vervelend kunnen doen, of in het ergste geval handtastelijk worden (mijn geld) is volstrekt afwezig hier.

In de grote steden liggen de zaken anders. Daar zijn wel criminele jongeren en straatbendes.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: