Prijsverhogingen (20 nov. 2014)


gasfles

Gasfles van 5 kg

Eergisteren zijn de benzineprijzen verhoogd, 1 liter van rp 6500 naar rp 8500. Dit is veel eerder dan verwacht.
De overheidssubsidie op benzine wordt dus een stuk minder; het vrijgekomen geld wil de regering gebruiken voor bv. infrastructuur, voorzieningen voor de armen en meer.

Behalve de benzine-prijs is ook de prijs voor gas verhoogd. Er zijn hier geen gasleidingen; men moet gasflessen kopen, de meest gangbare zijn die van 3 kg. en die van 12 kg. Bij mij in de desa wordt algemeen de fles van 5 kg gebruikt, voldoende voor ongeveer een week. De prijs per 5 kg was rp 15.000, en is nu rp 17.000.
Die gasflessen zijn op heel veel plekken te koop. Als de aansluiting van de slang op de fles goed is, dan is er geen gevaar. Op TV wordt regelmatig getoond, wat voor soort sluiting men moet kopen. Er zijn echter ook heel goedkope, en dus gevaarlijke sluitingen te koop. Regelmatig in de krant berichten, over ontploffende gasflessen, met doden, gewonden en vaak brand tot gevolg.

Waterleidingen zijn er ook niet, wel in de grote steden. In de desa kookt men het water uit de put achter het huis; of men koopt water in de winkel. Een galon van bijna 20 liter kost ongeveer rp 13.000. Goed drinkwater. In zeer veel huizen heeft men een galon, omgekeerd op een houder, en kan dan kiezen tussen warm en koud water.

Benzine en gas duurder, dus alles wordt de komende tijd duurder. Ik ga morgenochtend naar de markt in de desa en ben benieuwd, met hoeveel een en ander is verhoogd.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Landelijk en politiek | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: