Dieren in en om huis en ongedierte (okt. 2014)


Een cicak

Ik woon in een landelijke desa, met veel zeer uitgestrekte sawah’s erom heen. En veel bomen.
De tropen; ongedierte wordt er vaak mee geassocieerd.
Toch heb ik van ongedierte eigenlijk geen last.
Een enkele keer een kakkerlak, en in huis natuurlijk veel cicak’s; buiten vleermuizen aan het begin van de avond, soms een kikkertje.
Er zijn veel katten; ze worden niet gesteriliseerd, dus steeds nieuwe katjes. De katten leven hun eigen leven en hebben niets met mensen. De meeste katten hebben geen staart, maar een stompje (zie foto hieronder). Anders dan ik altijd dacht, worden ze zo geboren; bij de geboorte hebben ze al stompjes. De staarten worden dus niet afgehakt.
Vorige week is even verderop een grote gevaarlijke slang (3 meter) door de dorpelingen gevangen. Dit komt echter weinig voor.
Opmerkelijk is het geringe aantal vogels. Dat komt onder meer omdat op vogels jacht wordt gemaakt; voor de verkoop zegt men en voor andere doeleinden, die mij niet duidelijk zijn. Als ik door de sawah’s wandel, wel vogels, maar bij lange na niet zoveel als in Nederland. Vogels zijn schadelijk voor de rijstvelden, ze kunnen veel schade aanrichten.
Wel zijn er vogels in een kooi bij huis, meestal 1 of 2 kooien en in elke kooi eentje. Dit treft men in heel Z-O Azie aan. Zelf vind ik dit helemaal niets, vogels moeten vliegen. Maar het is een oude traditie.
In de gehele wijde omgeving zijn geen honden en ook geen varkens, volgens de Koran immers “haram”. Toch ken ik jongeren, die graag een hond zouden willen hebben, maar de Adat laat dat nog niet toe.
Dat er geen honden zijn, is anderszijds ook wel prettig, immers geen kans op rabies. Bali worstelt al jaren met rabies, er is daar nog steeds gevaar voor rabies. Ik ben daar een paar jaar geleden gebeten door een hond, en ik wist niet, hoe snel ik naar het ziekenhuis moest voor behandeling van de wond (wondje), bang als ik was voor rabies.
Het verzorgen van huisdieren (incl. het laten inenten) is niet de sterkste kant hier, al was het maar omdat dat geld kost. Maar een goede verzorging van honden vermindert de kans op rabies, en dat wil er niet in hier.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: