President beedigd (20 okt. 2014)


Vanmorgen is in het Parlement in Jakarta Joko Widodo (Jokowi) als nieuwe president van Indonesia beedigd. Zijn ambtstermijn is 5 jaar. Samen met Jokowi werd zijn plaatsvervanger, Yussuf Kalla, beedigd. De vrouw van Jokowi, Ibu Iriana, is de nieuwe Ibu Negara, moeder van het land.
Na de beediging gingen de nieuwe president en zijn plaatsvervanger naar het paleis van de president, Istana Negara. Het laatste deel van deze tocht werd afgelegd in een open koets, die was overgebracht van de Kraton in Surakarta.
Tienduizenden mensen volgden langs de weg deze tocht naar het paleis.
Met Jokowi komt een nieuwe generatie aan de leiding van het land. Jokowi behoort niet tot de elite van het land en ook niet tot de generatie van generaals en militairen uit de tijd van Suharto. Jokowi is schoon wat betreft corruptie. Zijn ouders hadden het niet breed, en Jokowi moest werken om zijn school te kunnen betalen.
Jokowi was gouverneur van Jakarta, en was zeer populair door zijn makkelijke en toegankelijke omgang met de mensen.
Uit interviews en reportages wordt duidelijk, dat men in Indonesie met de komst van Jokowi een nieuw tijdperk verwacht. Jokowi is een indonesische moslim, dwz. tolerant, met oog en gevoel voor de vele minderheden.
Van oud president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) is op waardige wijze afscheid genomen. Hij was bijna de hele dag aan de zijde van Jokowi.

Yussuf Kalla loopt al lang mee in de indonesische politiek. Hij is een zakenman; en onder meer voorzitter van het indonesische Rode Kruis. Hij heeft in zeer belangrijke mate bijgedragen aan de beeindiging van religieus geweld op Sulawesi enige jaren geleden.

Vandaag was een historische dag voor Indonesie: goed verlopen presidentsverkiezingen, komst van een nieuwe generatie leiding, afscheid van het generaalstijdperk (SBY was generaal), en waardige beediging van de nieuwe president. Een prima verlopen wisseling van leiding.


 

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: