Verloop van de Ramadan (19 july 2014)


mudik

Drukte bij Gilimanuk voor de oversteek naar Java

Over 8 dagen is het Lebaran, het Suikerfeest. Het grootste jaarlijkse feest in Indonesie voor de moslims.
Het vasten overdag duurt dus nog eventjes, hoewel ik zie, dat velen het wat minder nauw nemen. Met name tussen de middag wordt een beetje gegeten. Ook zie ik in het openbaar wel een sigaret.
De voorbereidingen voor Lebaran komen op gang; er wordt ingekocht om lekkernijen te maken. De mensen kopen nieuwe kleren, om er goed uit te zien tijdens Lebaran.
En het wordt al iets drukker op de weg. Volgende week komt het “mudik” echt goed op gang. Op Java, het dichtstbevolkte eiland van Indonesie, is dan een ware volksverhuizing aan de gang. Ieder, die het zich kan veroorloven, wil met Lebaran bij familie of in de geboorteplaats zijn. Miljoenen mensen zijn dan onderweg.
Dag en nacht een enorme stoet van auto’s. Vliegtuigen allemaal vol, evenals de treinen en de bussen. Grote ondernemingen stellen bussen beschikbaar, waarmee min-vermogende reizigers gratis worden vervoerd.
Langs de grote wegen zijn om de zoveel kilometer politieposten ingericht, en EHBO-posten, kleine moskeeen, informatiecentra. En natuurlijk langs alle wegen talloze warungen en eetgelegenheden.
Vorig jaar ging ik met de auto vanuit Bali naar Java, mijn desa, en heb toen bij Gilimanuk, de haven voor de oversteek naar Java, 8 uur in de file gestaan. Er waren wel extra veerboten ingezet, maar toch niet voldoende. Meter voor meter kwamen we vooruit. En dit was 5 dagen voor het begin van Lebaran. Heel opmerkelijk is, dat niemand moppert of klaagt. Iedereen wacht rustig af.
Het prettige van Indonesie is, als er een lange file is (of een opstopping), dat talloze verkopers actief zijn. Toen wij 8 uur in de file stonden, liepen de verkopers langs de wachtende auto’s met van alles: koffie, hapjes, gekoeld drinken, speelgoed voor de kinderen, pakjes nasi goreng, snoep, zonnebrillen, petjes en nog veel meer. Hun waren hebben ze vaak in kartonnen dozen, die ze dragen met een band om de schouders. Dat zie ik zo gauw nog niet gebeuren langs de A 4 bij Schiphol.
Ook op TV worden de ontwikkelingen wat betreft het “mudik” intensief gevolgd. Veel adviezen worden gegeven door politie-voorlichtingsfunctionarissen.
Wordt vervolgd.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: