Begin Ramadan (28 juni 2014)


De kleine moskee achter mijn huis

De kleine moskee achter mijn huis

Het is nu zaterdagavond, en morgen(zondag) ochtend vanaf 04.00 uur begint de Ramadan.
Men wordt geacht niet te eten, te drinken en te roken tot rond 18.00 uur, in elk geval niet in het openbaar.
Ik heb al eerder geschreven, dat ouderen, zieken, reizenden, jonge kinderen, moeders die een bevalling hebben gehad en zwangere vrouwen vrijgesteld zijn van het vasten.
Er is geen controle op het vasten, behalve de sociale controle.
Veel mensen staan om 03.00 uuur op om nog te eten voordat het vasten begint.
De mensen in de desa leven toe naar de Ramadan. Na 18.00 uur mag dus gegeten worden, en dat laat men zich hier geen tweemaal zeggen. Er is een run op de warungen, die in deze maand goede zaken doen, en vaak met speciale gerechten komen.
Het vasten zal voor mij worden aangepast. De hele dag niet drinken is uiterst onverstandig gelet op de hitte hier, dus ik drink wel.
Rond het middaguur zal ik de vasten “breken” voor een kleine maaltijd. Mijn gezondheid zal bepalen, hoe het vasten gaat verlopen. Ziek en slap worden van het vasten is absoluut niet de bedoeling, zo zeggen de dorpsbewoners hier.
Over ongeveer 2 weken begint de nationale volksverhuizing, “pulang kampong” oftewel “mudik”. De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, hier Lebaran genoemd. Het grootste jaarlijkse feest in Indonesie.
Op Java (en in heel Indonesie trouwens) zijn dan miljoenen mensen onderweg naar hun geboorteplaats, waar nog familie woont. Treinen, vlieguigen en boten zijn allemaal vol, zo niet overbezet in dit land. De wegen zijn overvol. Langs de grote wegen zijn politieposten ingericht, alsmede EHBO-posten, kleine moskeeen, mobiele bank-kantoren en meer. Er is veel voorlichting op de TV over onder meer verkeersveilig rijgedrag en waar op te letten.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: