Allemaal homo’s ? (25 juni 2014)


Vorige week heb ik 2 nachten in een hotel in Jember gelogeerd, omdat mijn kamer gedaan moest worden, de muren waren helemaal doorgeslagen.
Ik heb een leuke avond doorgebracht met een nederlands stel (vriend en vriendin), midden 20, denk ik zo. Zij waren voor het eerst in Indonesie, nu op weg naar Bali, en het beviel hen prima.
Wat de vriend echter was opgevallen, en waar hij erg vreemd tegenaan keek, was, dat de mannen onder elkaar erg lijfelijk zijn, men zit close tegen elkaar op de bank, handen op elkaars knieen, arm om de schouder; een nek wordt gemasserd, en elkaars spieren worden bekeken.
Zouden dit nu allemaal homo’s zijn ?
In geen geval, dit lijfelijk zijn met elkaar heeft niets te maken met homosexualiteit. In Indonesie trekken de mannen met elkaar op en de vrouwen ook. In de moskee zitten de mannen en de vrouwen apart. Bij bezoek zitten de vrouwen bij elkaar en de mannen ook. Man en vrouw zijn in het openbaar in het geheel niet lijfelijk. Zoenen op straat is er niet bij, jonge stellen zie je (soms) op straat wel elkaars hand vasthouden, maar meer ook niet. Uitgebreide zoenpartijen in het openbaaar zijn volstrekt not done. Trouwens niet alleen in Indonesie, hetzelfde geldt ook voor bv. het buddhistische Thailand en andere landen hier in de regio. Intimiteiten zijn voor thuis, niet voor in het openbaar.
Hetzelfde geldt voor “blote” kleding. Decollete’s, blote ruggen, korte rokjes en meer zijn op straat feitelijk taboe.
De mannen hier, met name de jongeren, zijn in onze ogen ook bepaald “ijdel”, body-creme’s worden veel gebruikt, als ook parfums. De haren zijn steeds zeer goed verzorgd. Toch kun je bepaald niet spreken van verwijfd gedrag, het goed voor je uiterlijk zorgen wordt in de Koran sterk bepleit.
Net zoals veel anderen, heb ik bij mijn eerste bezoek indertijd aan Indonesie ook vreemd tegen dit lijfelijk zijn aangekeken en zo mijn gedachten gehad. Als je in Nederland iemand aanraakt, dan is al snel een excuus op zijn plaats.
Ik ben inmiddels geheel gewend aan dit lijfelijk omgaan met elkaar; ik sprak laatst een politie-agent in Jember en we liepen eventjes gearmd op de stoep, volstrekt normaal gedrag hier, waar niemand van op kijkt.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Omgangsvormen | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: