Koud… waar ?


Het is koud

Het was vandaag rond het middaguur 34 C, helder en een luchtvochtigheid van 75 %. Gevoelswaarde van de temperatuur was veel hoger. Ik doe dan rustig aan en rust wat uit in mijn kamer met AC. Vanaf 15.30 uur wordt het iets draaglijker.
Rond het middaguur kwamen een paar vrienden van mijn zoon langs, op de brommer. Handschoenen aan, een warm jack tot de kin dichtgeknoopt, een ander had een soort sjaal om. De jongens zagen mijn verbaasde blik, en vroegen, waarom ik zo keek. Bijna bevangen door de hitte, uitte ik mijn verbazing over hun “winterse” kleding in de tropenhitte. Ja, op de brommer is het gewoon koud, zeiden ze.
Ook aan het einde van de middag, rond 6 uur, doet zich hetzelfde voor. Terwijl ik aan het genieten ben van een “koel” briesje, terwijl de meter 30 C aanwijst, wordt om mij heen gemopperd, dat het nu echt koud wordt.
Enigszins begin ik toch wel te wennen aan de hitte. Een paar jaar geleden nog vond ik 32 C al erg heet, en dat is nu wat minder. Maar komt het boven de 33 C, dan blijft het voor mij gewoon erg heet.
Met de buren en anderen blijft het een vrolijk item, dat verschil in ervaren van hitte / koude. Ik vertel wel eens over een winterse dag in Nederland, met wat sneeuw en ijs op het water en temperaturen onder nul. Dan kan er dus niet gewerkt worden, want niemand kan naar buiten, is de reactie. Als ik dan zeg, dat het gewone leven gewoon doorgaat (scholen, werk, boodschappen), dan begrijpen ze het niet.
Intussen heb ik al een paar berichten gelezen over El Nino, die dit jaar weer actief zal zijn. Er wordt hevig weer verwacht in Indonesie (en elders op de wereld). In sommige gebieden kan het erg heet en droog worden, in andere gebieden zal extreme regenval voorkomen. We zullen het wel zien.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: