Jeruk plantage


Jeruk  plantage

In mijn regio wordt erg veel rijst verbouwd. Daarnaast ook suikerriet, mais, boontjes, papaya en andere groenten en vruchten.
Zeer rendabel is het hebben van een jeruk-plantage. Op veel plekken zie je jeruk-plantages, in grootte gemiddeld een halve of een hele hectare. De oogst is om de 6-7 maanden. Een volwassen boom brengt ongeveer 50-70 kg op. Bij goede verzorging vaak nog meer.
Wie een jeruk-plantage heeft, laat de verzorging over aan een tukang-jeruk. Deze zorgt ervoor, dat de bomen gezond blijven, dat de watertoevoer is geregeld en dat er op tijd wordt gemest.
De bomen moet elk apart worden verzorgd: dode takken verwijderen, stammen schoon houden, zorgen, dat er geen infecties komen. De bomen moeten om de zoveel tijd worden bespoten en takken, zwaar van de vruchten, moeten gestut worden. In droge tijden moeten de bomen ook “bewaterd” worden; Er lopen door de plantage kleine slootjes, waaruit water geput kan worden.
Op een halve hectare is de tukang elke dag wel te vinden. Hoe beter de tukang voor de plantage zorgt, des te meer is de opbrengst, en krijgt hij dus ook meer uitbetaald.
Als het tegen de oogsttijd loopt, dan wordt op de plantage overnacht om diefstal van de vruchten te voorkomen.
Als er geoogst kan worden, wordt contact opgenomen met een jeruk-opkoper. Deze haalt de vruchten uit de bomen, weegt ze, en betaalt uit. De tukang krijgt een bepaald percentage van de opbrengst.


 

 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Jeruk plantage

  1. Ineke Raas

    Goed te lezen dat je weer aan het vertellen bent. Leuk om te volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: