Tandarts (vervolg) (14 april 2014)


Na mijn verhaal over de horror-tandarts in een naburige desa, heb ik vandaag besloten, om met lood in mijn schoenen naar de stad Jember te gaan, naar het PT PN X Ziekenhuis (“Jember Klinik”), een groot particulier ziekenhuis, om daar de tandarts te bezoeken.
Ik ben niet gegaan naar het ziekenhuis van de overheid (“R.S. Soebandi”). Dat is ook een zeer groot ziekenhuis, ik was er wel eens geweest, beviel goed, maar het is er zeer druk, waarschijnlijk omdat de prijzen laag zijn vergeleken met die van de Jember Klinik.
De tandartsen-praktijk was gevestigd in een 3 verdiepingen tellend groot gebouw, de Polikliniek, met specialisten op allerlei terrein. De Polikliniek is met een loopbrug verbonden met het ziekenhuis, waar de operatiekamers zijn, en de verpleegafdelingen.
Er liepen geen kippen door de ruimtes, evenmin als geiten. Het was een zeer schoon gebouw, fris in de verf.
De dienstdoende tandarts was een buitengewoon vriendelijke dame, de behandelkamer schoon en fris. De apparatuur was modern en schoon. Er was zelfs een screen, waarop je de verrichtingen van de tandarts kon zien. Ik had hier echter helemaal geen behoefte aan.
De tandarts heeft mij professioneel en vriendelijk geholpen. Zij werd bijgestaan door een assistente.
Na de behandeling was het cash-afrekenen bij de betaal-balie.
Kortom, het had in Nederland kunnen zijn (behalve het cash-afrekenen).

Op internet circuleren veel negatieve berichten over dokters in Indonesie. Mijn ervaring van de laatste 7 jaar is uitsluitend positief. Ik ga veel liever in Indonesie naar de dokter dan in Nederland. Ik heb ziekenhuisopnames gehad en meer. Steeds ben ik vriendelijk en deskundig geholpen. Je moet de gang van zaken echter niet vergelijken met die in Nederland.
Een van de meest prettige aspecten van een doktersbezoek hier is, dat ik de dokter zelf betaal. Ik ben de opdrachtgever, en als ik een uur of meer met hem wil praten, kan dat en daar betaal ik dan ook voor. Dokters staan hier niet onder druk van verzekeringsmaatschappijen. Er zijn in Indonesie maatschappijen met ziektekostenverzekeringen. Maar deze maatschappijen bemoeien zich absoluut niet met het medische gebeuren, zoals in Nederland. Zij keren alleen het geld uit. Sluit je een verzekering af, dan krijg je een lijst met wat vergoed wordt, en tot welke hoogte. Meer niet.

Jember Klinik

De polikliniek met de specialisten.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: