Massage (17 dec. 2013)


Massage thuis

Op Bali zijn er heel veel massage-salons, eenvoudige en heel luxe, gericht op de toeristen. Er wordt veel gewerkt met bloemen, div. essentiele olien, etc. etc. De massages hebben veelal een benaming: bv. ayurvedische massage, acupressuur of reflexologie.
De “gewone” balinees gaat daar niet naar toe.
Met de echte traditionele massage heeft dit echter niet veel weg.
Op Java (bij mij in de desa) wordt massage gedaan door een tukang (man/vrouw). Doorgaans heeft hij de massage geleerd van zijn ouders. Hij neemt zijn eigen massage-olie mee.
De massage geschiedt in de kamer, waar iedereen bij is; degene, die gemasseerd wordt, ligt op een dun matrasje op de vloer.
De tukang neemt het gehele lichaam onder handen, elke spier wordt gekneed, gemasseerd. Te beginnen bij het hoofd, en eindigend bij de tenen. De massage duurt 1,5 tot 2 uur en de kosten zijn rond rp. 20.000.
Er zijn ook tukangen, die botbreuken kunnen behandelen. Ik heb van verschillende mensen gehoord (die het zelf ervaren hebben), dat dit met goed gevolg is gedaan.
De westerse medische kennis is hier pas eigenlijk vrij recent gekomen. Voor die tijd moest men het doen met wat de natuur biedt (kruiden, wortels, bladeren etc.) en de kundigheid en ervaring van de tukang.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: