Mag ik volgend jaar nog in Indonesie blijven wonen ? (17 dec. 2022)


Immigratie kantoor te Jember

Er is grote onrust onder zeer vele expats, die in Indonesie wonen, met name op Bali.
Waarom ? Afgelopen september heeft de regering een nieuw visum (verblijfsvergunning) aangekondigd voor buitenlanders, het “Second Home Visa”. Dit visa zou 5 of 10 jaar geldig zijn, en de mogelijkheid bieden om te werken in Indonesie of om iets op te zetten / te investeren. Wel moet een bedrag van plm 150.000 euro aantoonbaar op een bankrekening staan.
De huidige Kitap (geldig voor 5 jaar) en Kitas (geldig voor 1 jaar) zouden omgezet kunnen worden in een Second Home Visa.

De onrust onder de expats gaat om de vraag of de huidige Kitas en Kitap gewoon in stand blijven, of dat deze omgezet moeten worden naar een Second Home Visa. Als ze omgezet moeten worden, dan moet men 150.000 euro op de bank hebben, en dat bedag hebben de meeste expats niet.
Blijft de Kitas en de Kitap gewoon bestaan, dan is er niets aan de hand.

Volgens de huidige regelgeving is het bijzonder lastig (en duur) om in Indonesie te mogen werken. De regering wil het met de Second Home Visa veel makkelijker maken voor buitenlanders om te werken en te investeren in Indonesie.
Thailand, Malaysia en Singapore hebben een soortgelijke visa.

De onrust onder de expats lijkt mij voorbarig, maar begrijpelijk. Eind december zal de regering komen met nadere uitwerkingen van de Second Home Visa. Dan pas zal duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de huidige Kitas en Kitap.

Er wordt op allerlei manieren gespeculeerd, wat er zal gaan gebeuren met de Kitas en de Kitap. Inmiddels heeft 1 persoon zich al van het leven beroofd.

Ik kan me nauwelijks voorstellen, dat de Kitas en de Kitap omgezet moeten worden. Dit zou betekenen, dat duizenden expats Indonesie moeten verlaten, en dat vele duizenden indonesiers hun bron van inkomsten zullen verliezen – veel indonesiers hebben een baan bij expats als tuinman, huishoudelijke hulp, chauffeur, en meer.

Maar goed, er is veel onrust onder de expats. Het is wachten tot het einde van dit jaar, dan komt de regering met nadere regels.

Inmiddels heb ik op een forum gelezen, dat een expat gewoon zijn Kitap heeft kunnen verlengen tot 2028. Een teken, dat het allemaal mee zal vallen ?

——————————————-

Oost Java Info “Y-tube”: link
Oost Java Info “Instagram”: link
——————————————-

Categorieën: Landelijk en politiek | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: