Het gaat goed met de desa (12 nov. 2022)


Het pas geopende nieuwe resto-cafe

Het gaat goed met mijn desa. Deze week is een cafe geopend precies in het centrum van mijn desa. Naar mijn mening een erg mooi cafe, maar niet al te groot. Het is een cafe, waar ook gegeten kan worden, een resto-cafe zoals dat hier heet.
Een paar maanden geleden is ook een resto-cafe geopend op ongeveer 1 km van mijn huis; dit resto-cafe zou zeker niet misstaan op Bali.
Binnen een paar maanden zijn nu 2 resto-cafe’s geopend. Maar ook toko’s worden geopend of verbouwd. Het aantal kleine warungen neemt toe; voor snacks en dranken, maar ook zijn er nu hamburgers, sate en martabak te verkrijgen.
De verlichting in het centrum in de avond neemt toe; er branden meer lampen dan vroeger, wat gezellig is.
Mijn desa is bijna onherkenbaar veranderd sinds ik er 12 jaar geleden voor het eerst kwam.
Vroeger was er weinig verlichting in het centrum, er waren weinig warungen, het was sfeerloos. Ook straatverlichting was er niet.

Achter de Balai Desa (stadhuis) van mijn desa wil men een groot, openbaar recreatie-gebied maken met zwembaden. Dit is een groot project, men is al begonnen met het geschikt maken van het terrein, maar het zal nog wel even duren, voordat het geopend kan worden. Het zal werk bieden aan veel mensen; er zullen warungen komen, en toko’s. En er is personeel nodig voor het runnen van het gebied.
De desa is nu een klein stadje aan het worden.

Aan het hoofd van mijn desa staat “Pa Tinggi” (“hoge vader” dwz. burgemeester). Hij is nu ongeveer 7 jaar aan het bewind en onder zijn leiding gaat het met de desa bijzonder goed.
Pa Tinggi is nu met zijn 2e termijn van 5 jaar als burgemeester bezig, maar kan niet worden herkozen; de maximale termijn voor openbare functies is 2x 5 jaar.

Zoals gezegd gaat het goed met de desa. Dat het goed gaat, betekent dat de mensen geld hebben, onder meer voor investeringen, groot en klein. En er is dus ook geld, om naar een resto-cafe te gaan.

Ook buiten mijn desa verschijnen er meer warungen en tokootjes. Maar de meeste desa’s in mijn regio zijn kleiner dan mijn desa, en een ontwikkeling zoals die in mijn desa plaats vindt, komt daar bijna niet voor.

——————————————-

Oost Java Info “Y-tube”: link
Oost Java Info “Instagram”: link
——————————————-

———————————-
Dit Ning Nong resto-cafe is een paar maanden geleden geopend.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Het gaat goed met de desa (12 nov. 2022)

  1. Ellen Van Dijl

    Wow, dat ziet er erg goed uit. Wat fijn dat het zo goed gaat met de mensen in uw dessa.

    Like

    • Ik vond het wat wrang om zo’n positief verhaal neer te zetten, terwijl in Nederland zoveel mensen het erg moeilijk hebben. Het is echter wel de realiteit. De inflatie in Indonesie was in oktober 5,70 %.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: