Mijn desa, eens hoofdstad van een koninkrijk (5 nov. 2022)


Resten van een fundering midden in de sawah’s

Het beroemde javaanse hindoeistische koninkrijk Majapahit werd midden 16e eeuw ontbonden. Het bestond sinds de 13e eeuw. Dit koninkrijk beheerste grote delen van het huidige Indonesie. Toen Majapahit was ingestort, werd de plaats ingenomen door islamitische sultanaten, zoals Demak en Pajang en iets later het beroemde sultanaat Mataram.
Op oost Java bleef 1 hindoeistisch koninkrijk bestaan tot de 18e eeuw, het koninkrijk Blambangan.
Door dreiging van Demak besloot de Blambangan-regering de zetel van het koninkrijk te verplaatsen naar Kuto Dawung (Kedawung) in mijn desa Paleran, waarschijnlijk rond 1601. In het centrum van deze nieuwe regering stond Blambangan onder het bewind van een nieuwe dynastie, namelijk Tawang Alun.
Net iets buiten mijn desa in de sawah’s zijn nog overblijfselen van fundamenten van een gebouw of stad.
Het is niet onmogelijk dat de fundamenten van een fort zijn. De dikte van de stenen, evenals enkele artefacten die verband houden met militaire belangen en de aanwezigheid van verschillende putten als logistiek middel, zijn een onmiskenbare indicatie.
Behalve de resten van de fundering zijn er geen overblijfselen van het fort of de stad in mijn desa. Er is ook verder weinig bekend over het fort of de stad.

Jawa ligt vol met archeologische vindplaatsen, vooral tempels. Er zijn grote, vrijwel nog geheel in tact zijnde tempels, zoals de Borobudur en de Prambanan. Het andere uitsterste is een hoop stenen, met mogelijk op sommige stenen een inscriptie erop.
De oudste archeologische vindplaats op Java is die bij de Gunung Padang op west Java; het is de grootste megalithische site in geheel Zuidoost Azië, volgens sommige wetenschappers is die vindplaats 30.000 jaar oud.

Nog regelmatig worden nieuwe archeologische vindplaatsen gevonden. Met name is men geinteresseerd in vindplaatsen bij Trowulan, niet ver van Malang. Trowulan was de hoofdstad van het koninkrijk Majapahit; er is daar al heel wat gevonden.

——————————————-

Oost Java Info “Y-tube”: link
Oost Java Info “Instagram”: link
——————————————-

Restanten van een fundering

————————————–
De megalitische site Gunung Padang, mogelijk 30.000 jaar oud.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: